Hürriyet για ομιλία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Όσο απομακρύνεται η Τουρκία τόσο προσεγγίζει η Ελλάδα τις ΗΠΑ

από Team MyPortal.gr
sms

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο Σεντάτ Εργκίν, αρθρογράφος της Hürriyet, κάνει ανασκόπηση της εμφάνισης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και μάλιστα όχι με το σύνηθες αρνητικό ανθελληνικό τουρκικό ύφος. “Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε 37 φορές κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τρίτη την περασμένη εβδομάδα”, γράφει στην αρχή του άρθρου του ο Εργκίν.

“Τον θαυμασμό για τον απόφοιτο από το Χάρβαρντ πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι δυνατό να τον αντιληφθεί κανείς από τις εκφράσεις του προσώπου της Καμάλα Χάρις, Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και της Νάνσυ Πελόζι, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων”, που βρίσκονταν ακριβώς πίσω του, λέει ο Εργκίν και προσθέτει: “Μια γενική ατμόσφαιρα ενθουσιασμού κυριάρχησε στη συνεδρίαση. Είναι εντυπωσιακό ότι μέλη του Κογκρέσου περιστασιακά σηκώνονται και τον χειροκροτούν”.

“Αν οι έννοιες που χρησιμοποιεί αναλυθούν μέσα από τα ιστορικά σύμβολα στα οποία αναφέρεται συχνά, οι παραλληλισμοί που έκανε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας αναδεικνύονται ως κύριο θέμα. Το γεγονός ότι ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας την επίδραση της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής σε ορισμένα σημαντικά κτίρια και μνημεία στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον αντικατοπτρίζει επίσης αυτή τη σκέψη”, γράφει ο Εργκίν, προσπαθώντας να αναλύσει την ομιλία Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ο Εργκίν αρχίζει “με το γάντι” να επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν μέσα από την ομιλία Μητσοτάκη: “Σε αυτό το μέρος της ομιλίας τονίζει τη σημασία της υποστήριξης των συμμάχων στην ανεξαρτησία της Ελλάδας (από την Οθωμανική Αυτοκρατορία) πριν από δύο αιώνες, ‘Χωρίς τους συμμάχους τους, οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους παρά τον ηρωισμό τους. Ως εκ τούτου, σήμερα αναγνωρίζουμε τη σημασία του να είσαι κόμμα. Μπροστά στην επιθετικότητα του Πούτιν, ξεκάθαρα επιλέξαμε την πλευρά μας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας’, λέει ο Μητσοτάκης και με αυτή τη δήλωση, όλα τα μέλη του Κογκρέσου σηκώνονται και τον χειροκροτούν”.

Εν συνεχεία ο Εργκίν προχωρά αναλύοντας προσεκτικά το γεγονός ότι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να αναφέρει το όνομα της Τουρκίας, απευθύνει έκκληση να μην δοθούν F-16 στην Άγκυρα, το Κογκρέσο τον χειροκροτεί αμέσως μετά τη φράση για παύση των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Εν συνεχεία παρατίθεται απόσπασμα της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος είπε: “η Δημοκρατία είναι το δώρο της Ελλάδας στον κόσμο”.

Μετά από αυτές τις επισημάνσεις έρχονται τα σχόλια πως “Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, καθώς, μεταξύ άλλων, η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και η απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 ως απάντηση σε αυτό. Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο θερμές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πιο κοντά πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα”.

“Η εικόνα που δώσαμε θα πρέπει να είναι κατατοπιστική όσον αφορά το τι κλίμα περιμένει την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο το επόμενο διάστημα, καθώς και τη σύγκλιση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις”, γράφει κλείνοντας ο Εργκίν.