Σάκης Αρναούτογλου: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ξανά μία επιλογή κυβερνητική

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Σταύρο Αλχατζίδη

Αισιόδοξος για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου εμφανίζεται ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Σάκης Αρναούτογλου μιλώντας στην «Π». Θεωρεί πως η δεύτερη θέση δεν είναι ο στόχος, αλλά το να αποτελέσει το κόμμα κυβερνητική επιλογή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του ως προς τις προοπτικές συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Βάζει ευρωπαϊκό πρόσημο στην υποψηφιότητα του, αν και όπως παραδέχεται, αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί προέκταση των εθνικών εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει θέση ψηλά τον πήχη ενόψει ευρωεκλογών. O κ. Ανδρουλάκης μάλιστα είπε, ότι θα είναι ήττα αν το κόμμα δεν καταταγεί δεύτερο. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος;

Η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, έχε επέλθει ήδη από τις Δημοτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, με τα θετικά του και τα αρνητικά του, έχει αποδείξει, ότι μπορεί να  προσφέρει έργο, στην ελληνική κοινωνία. Η δεύτερη θέση δεν αποτελεί στόχο απλά θεωρητικό. Δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ξανά μία επιλογή Κυβερνητική. Δεν είναι δηλαδή πόσο ψηλά ή χαμηλά βάζεις τον πήχη. Σημασία έχει να μιλήσεις ειλικρινά με τους πολίτες και να σε πιστέψουν για αυτό που είσαι και που πιστεύεις.

Αν τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεύτερο κόμμα να υποθέσουμε, ότι θα ακολουθήσει βαρομετρικό χαμηλό για το κόμμα;

Ξαναλέω ότι οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα κόμματα δείχνουν πόσο έχουν καταφέρει να μπολιάσουν την κοινωνία με τις θέσεις τους. Αν η κοινωνία κρίνει, ότι το ΠΑΣΟΚ, αξίζει να είναι στη δεύτερη θέση, θα είναι. Διαφορετικά θα πρέπει να σκεφτούμε τι πράττουμε λάθος ή ακόμη πιο σωστά τι δεν λέμε και δεν μας ακούει ο κόσμος. Κοιτάξτε όμως να δείτε, το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 10 χρόνια διατηρεί μία ανοδική τάση σε εκλογικό επίπεδο. Είμαι αισιόδοξος .

Είδαμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας να στηρίζεται και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή η « συμμαχία» εκτιμάτε πως μπορεί να επεκταθεί και να αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα;

Η πρόταση δυσπιστίας, εφόσον γίνεται απέναντι στην Κυβέρνηση, είναι λογικό να συσπειρώνει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Λογικό και αναμενόμενο. Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης οφείλουν να μην πράττουν τίποτα για να μην στεναχωρούν την Κυβέρνηση και τους φίλους της. Από εκεί και πέρα, σε ευρύτερο επίπεδο που αναφέρετε, δεν βλέπω ότι υπάρχει έδαφος για κάτι περαιτέρω. Άλλα κόμματα, άλλες πολιτικές προσεγγίσεις.

Αυτές οι ευρωεκλογές παρουσιάζουν την εξής ιδιαιτερότητα. Δεν συζητάμε για την Ευρώπη που θέλουμε, αλλά για την Ελλάδα που θέλουμε. Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε μία προέκταση των εθνικών εκλογών.

Δυστυχώς οι Ευρωεκλογές αποτελούν μία προέκταση των Βουλευτικών εκλογών. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του θα ψηφίσει με βάση το κόμμα που υποστηρίζει, ενδεχομένως σε πιο χαλαρή βάση. Αναφέρω το δυστυχώς, γιατί στην Ευρώπη αποφασίζεται περίπου το 80% των νομοθετημάτων που επηρεάζουν τις ζωές μας. Δεν είναι κάτι μακρινό οι Βρυξέλλες και η Ευρωβουλή. Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από τα κόμματα, τους πολίτες και τους ψηφοφόρους. Εγώ προσωπικά για αυτό κατέρχομαι στις εκλογές. Θέλω η Ευρωπαϊκή προσέγγιση, οι ευρωπαϊκοί κανόνες να αλλάξουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μου, προς το καλύτερο.  

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη μέση Ανατολή ασφαλώς και δημιουργούν ανησυχίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πιο πολύ να παρακολουθεί τις εξελίξεις, παρά αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται ανάλογες αρρυθμίες. Πως το σχολιάζεται;

Χρειαζόμαστε Ενωμένη Ευρώπη, ισχυρούς θεσμούς, διαφορετικά και η χώρα μας και το σύνολο των χωρών θα λειτουργεί μεμονωμένα και θα παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις. Μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε!

Η ήττα Ερντογάν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας γεννά ανησυχίες. Εκτιμάτε, ότι στις επόμενες κινήσεις του, μπορεί να είναι και η κλιμάκωση της έντασης με την χώρα μας.

Ο Ερντογάν και στο παρελθόν έχει υποστεί ήττες. Έχει αποδείξει όμως ότι ξέρει να κινείται τόσο στο διεθνές επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό του. Σημασία όμως, δεν έχει τι θα κάνει ο ίδιος, όσο τι θα κάνουμε εμείς ως χώρα, αλλά και η Ευρώπη ως ενιαίος χώρος. Για αυτό χρειάζεται προσοχή, στο τι θα ψηφίσουμε και ποιους. Γιατί οι επιλογές μας σήμερα, μπορεί να επηρεάσουν εξελίξεις όπως έχουν να κάνουν με τα Ελληνοτουρκικά.