Kατερίνα Νοτοπούλου: Επιβάλλεται συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Για σοβαρό δομικό ζήτημα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην “Π” τονίζοντας όμως παράλληλα πως δεν αμφισβητείται η ηγεσία του κόμματος. Αναφορικά με την επόμενη ημέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς επισημαίνει ότι “το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε πως επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να λάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες έτσι ώστε η συζήτηση να ξεκινήσει και να γίνει συντεταγμένα, χωρίς ηγεμονισμούς και μικροπολιτικές, με προγραμματικές θέσεις όπως και με τις κοινωνικές αντιστάσεις ή τους κοινωνικούς φορείς”.

Κυρία Νοτοπούλου, μετά την υπογραφή σας στο κείμενο των «87» θα το ρωτήσω ευθέως.  Αμφισβητείτε τον κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος;

Το κείμενο των 87 αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηθικής, της αξιοπρέπειας, της ιστορικής παρακαταθήκης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική λειτουργία και τις αξίες του κόμματος. Δεν αμφισβητείται η ηγεσία. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα λειτουργίας, δομικό, και για να συνεχίσουμε είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επίλυσή του. Δεν μπορεί το κόμμα μας να λειτουργήσει μέσα από κυνήγι μαγισσών και τοτέμ φαντασμάτων, αλλά να λειτουργήσει μέσα από εμβάθυνση δημοκρατικών λειτουργιών, μέσα από τη συμμετοχή και την ειλικρινή συζήτηση. Να μπει τέλος σε λόγο και πρακτικές που διχάζουν και απειλούν την ενότητα, που επιχειρούν να ακυρώσουν πορείες και ιστορίες με στοχοποίηση στελεχών, επιχειρώντας την ισχυροποίηση της ηγεσίας μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Θα είμαι ξεκάθαρη: η άμεση και προφανώς προσχεδιασμένη αντίδραση των υποστηρικτών του προέδρου να συλλέξουν υπογραφές προστασίας του με το χαρακτηρισμό «πραξικοπηματίες» για τους 87 υπογράφοντες το κείμενο φανερώνει αναίτιο πανικό και έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας.

Υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα και πρέπει να το συζητήσουμε.

Να προχωρήσουμε συντεταγμένα στο κόμμα μας σε αποτίμηση του και να δούμε με ποιες πρωτοβουλίες θα οικοδομήσουμε την ενότητα του προοδευτικού χώρου.

Θα πρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες ή ακόμη και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την παραγωγή πολιτικής σκέψης με το ινστιτούτο που δημιούργησε και θα παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα με τον τρόπο και το χρόνο που θα επιλέγει.

Πως αποτιμάτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Δημιουργεί νέες πολιτικές συνθήκες;

Η αποχή κερδισμένη, η Δημοκρατία πληγωμένη. Απόρριψη συλλήβδην του πολιτικού συστήματος, η πλειοψηφία των πολιτών δε βρήκε ικανοποιητική έκφραση…

Υπογραμμίζω πως η ΝΔ, κατέγραψε μεγάλη ήττα, έκανε ιστορικό χαμηλό, πήρε λιγότερες ψήφους από εκείνες που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Μάη του 2023! Εμείς τότε το θεωρήσαμε στρατηγική ήττα, η ΝΔ έκανε απλά έναν ανασχηματισμό ανακύκλωση διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις.

Ταυτόχρονα όμως χάσαμε αυτήν τη συγκυρία, δεν καταφέραμε να καρπωθούμε την κατάρρευση της ΝΔ, μειώθηκαν τα ποσοστά μας. Φυσικά ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Είναι φανερό πως δεν υπάρχει κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, αλλά κατακερματισμός και προφανής αδυναμία να δημιουργηθεί παράσταση νίκης. Η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων καθίσταται αναγκαία συνθήκη.

Μένει να αποδειχθεί το ικανή, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς είναι πια γεγονός με ιδιαίτερα δυναμικά χαρακτηριστικά καθώς οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται. Ευθύνη μας και να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες στη Βουλή, στ ασυνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση. Ευθύνη μας να ξεκινήσει ο διάλογος και ο προοδευτικός χώρος να εμπνέυσει ξανά ώστε να γίνει εναλλακτική πρόταση διακυβένησης που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Υπο ποιες προύποθέσεις και με ποιους μπορει να γινει κάτι νέο στην κεντροαριστερά; Μπορούν να συνυπάρξουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Δεν πιστεύω σε τεχνικές συγκολλήσεις, ούτε σε ενώσεις ρεβανσιστικού χαρακτήρα. Πιστεύω στη δυναμική της κοινωνίας που γίνεται εμβρυουλκός του καινούριου που έρχεται.

Πιστεύω στο μαζί και το υπηρετώ από την πρώτη μέρα της πολιτικής μου δραστηριότητας και σε όλες τις θέσεις τις οποίες με εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε πως επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να λάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες έτσι ώστε η συζήτηση να ξεκινήσει και να γίνει συντεταγμένα, χωρίς ηγεμονισμούς και μικροπολιτικές, με προγραμματικές θέσεις όπως και με τις κοινωνικές αντιστάσεις ή τους κοινωνικούς φορείς. Χρειάζεται πολλή δουλειά με ωριμότητα και ευθύνη. Η ατζέντα δεν μπορεί να είναι για την καρέκλα ή τα γραφεία, αλλά για τις νέες ριζοσπαστικές προτάσεις που θα δώσεις πειστικές οραματικές απαντήσεις στα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση στα κόμματα του προοδευτικού χώρου αντανακλά και το αίτημα της κοινωνίας να συγκροτηθεί επιτέλους το μεγάλο ποτάμι της Κοινωνικής Αλλαγής. Όλα τα άλλα μπροστά στην ανάγκη αυτή μοιάζουν μικρά.