Θανάσης Γλαβίνας: “Ο Ανδρουλάκης θα κάνει μια δίκαιη αποτίμηση των ευρωεκλογών μακριά απο βεβιασμένες δραματοποιήσεις”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή μιλάει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας.  Τονίζει στην “Π” ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει “σε κλίμα ενωτικό και συντροφικό θα προχωρήσει στην εμπεριστατωμένη ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών ερμηνεύοντας τα γεγονότα στη σωστή τους διάσταση, μακριά από βεβιασμένες δραματοποιήσεις.  Μία δίκαιη αποτίμηση, ανάδειξη των όσων έχουμε πετύχει όλοι μαζί μέχρι σήμερα, τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη καλύτερα και φυσικά ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα της παράταξης”.   Κάνει αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αναφέρεται στις αμφισβητήσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς και στις προϋποθέσεις για την ένωση κεντροαριστερών δυνάμεων,

 

Γιατί πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπιασε τον στόχο του που είχε θέσει στις ευρωεκλογές να είναι δεύτερο κόμμα;

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την απάντησή μου από το τι πετύχαμε σε αυτές τις ευρωεκλογές.  Πρώτα απ’ όλα την εδραίωσή μας ως δεύτερο κόμμα σε 19 εκλογικές περιφέρειες, το ‘’πρασίνισμα’’ δύο εκλογικών περιφερειών για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και την πρωτοκαθεδρία στο προοδευτικό κέντρο. Σε άλλες περιοχές, κυρίως αστικά κέντρα, δεν καταφέραμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε τέτοιο βαθμό ώστε να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο το ποσοστό μας. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε σταθερά ανοδική πορεία, είναι πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό όταν πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στο όριο του εκλογικού αφανισμού. Από την άλλη, σε αυτές τις ευρωεκλογές ήρθαμε αντιμέτωποι με μια συνολική επισκίαση της πολιτικής συζήτησης από την άκρατη επικοινωνία και το lifestyle. Το επίπεδο συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο ήταν απογοητευτικό. Είναι ένα φαινόμενο που οφείλει να μας ανησυχήσει. Φυσικά δεν μπορούμε να αρνηθούμε την τεχνολογική εξέλιξη και τους νέους διαύλους επικοινωνίας και όντως πρέπει να καταστρώσουμε μια πιο αποτελεσματική και επικαιροποιημένη επικοινωνιακή στρατηγική καθώς και να αναπροσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας σε προγραμματικό και οργανωτικό επίπεδο. Ο διάλογος άλλωστε άρχισε ήδη θεσμικά και ολοκληρωμένα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

 

Πιστεύετε υπήρχε σχεδιασμός αμφισβήτησης του κ. Ανδρουλάκη αν δεν επιτυγχάνονταν η δεύτερη θέση;

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι την ώρα που όλες οι γενιές της παράταξης έδιναν τη μάχη για να αναδείξουν ένα από τα πιο ποιοτικά ευρωψηφοδέλτια και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, κάποιοι προχωρούσαν σε σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις κατά της παράταξης και του Προέδρου της με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων. Τελικά αυτό που προέκυψε από την κάλπη ήταν η αμφισβήτηση της υπεροψίας του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και η αμφισβήτηση συνολικά του πολιτικού κόσμου της χώρας μέσα από την εκκωφαντική αποχή. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να κάνουμε μία εις βάθος συζήτηση και να μην κλείσουμε τα μάτια στην τάση αποδυνάμωσης της δημοκρατίας.

Στα καθ’ ημάς, κανείς δεν αρνείται την κριτική και τους προβληματισμούς που με καλή προαίρεση μπορεί να θέσει κανείς. Η διαφορετική άποψη είναι πηγή πλούτου, αφορμή περαιτέρω αναζήτησης των ελλείψεων και ασφαλώς κινητήριος μοχλός διόρθωσης και εν τέλει ενίσχυσης της παράταξης. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι αναγκαία η εποικοδομητική κριτική, ο διάλογος και οι προβληματισμοί με σεβασμό και χωρίς σκοπιμότητες. Αυτό είναι το πεδίο της σύγκλισης και σύνθεσης με όρους συντροφικότητας και αλληλοσεβασμού.

Τι αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του κόμματος την Κυριακή στη συνεδρίαση της ΚΠΕ;  Θα σηκώσει το γάντι και θα ανακοινώσει εκλογές;

Στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης θα παραθέσει όλα  όσα προέκυψαν από την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου.  Σε κλίμα ενωτικό και συντροφικό θα προχωρήσει στην εμπεριστατωμένη ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών ερμηνεύοντας τα γεγονότα στη σωστή τους διάσταση, μακριά από βεβιασμένες δραματοποιήσεις. Μία δίκαιη αποτίμηση, ανάδειξη των όσων έχουμε πετύχει όλοι μαζί μέχρι σήμερα, τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη καλύτερα και φυσικά ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα της παράταξης. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, η αποτελεσματική και ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία εντός και εκτός Βουλής, αλλά οι πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, μία ευρεία κοινωνική συμμαχία μακριά από παρασκηνιακές συμφωνίες και διαβουλεύσεις κορυφής με επίκεντρο τις πολίτικες και τις ανάγκες των πολιτών. Η εκκίνηση για το επόμενο άλμα της παράταξη μπαίνει αυτή την Κυριακή με έναν χάρτη για τα επόμενα σταυροδρόμια μιας επίπονης, αδιαμφισβήτητα, αλλά και ελπιδοφόρας πορείας.

Πρέπει και με ποια κόμματα και προϋποθέσεις να δημιουργηθεί κεντροαριστερός   συνασπισμός;  Μπορούν Κασσελάκης-Ανδρουλάκης να είναι στο ίδιο κόμμα;

Το ζήτημα της ανασύνθεσης της Προοδευτικής – Δημοκρατικής Παράταξης έχει τεθεί από τον Πρόεδρο Ν. Ανδρουλάκη μετ’ επιτάσεως . Είναι διακηρυγμένη η πρόθεσή μας να συζητήσουμε προγραμματικά με τις υγιείς δυνάμεις του προοδευτικού τόξου και να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Υπενθυμίζω ότι ήταν η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Ν. Ανδρουλάκη για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή την χάλκευση των πειστηρίων της τραγωδίας των Τεμπών. Στην πράξη, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του απέδειξαν ότι μπορούν να συνομιλήσουν και να ευθυγραμμίσουν δυνάμεις, ακόμα κι αν κάποιοι χαρακτήριζαν τις πρωτοβουλίες αυτές ως αχρείαστες «κοκορομαχίες».

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η συζήτηση έχει εγκλωβιστεί σε μια «προσωπολογία» με όρους κοινωνικής μηχανικής και δημιουργικής αριθμητικής χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κρίσιμα επίδικα, σε πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο. Χρειάζεται όμως να αναλογιστούμε την κρισιμότητα των στιγμών για τον προοδευτικό χώρο και να σεβαστούμε τον αγώνα που δίνουμε ώστε να υπάρξει μια ισχυρή, σοβαρή προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία θα σταθεί ανάχωμα τόσο στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική όσο και στον κίνδυνο της αντιδραστικής ακροδεξιάς.  Σε αυτό τον αγώνα θα διατηρήσουμε την πολιτική μας αυτονομία και θα χτίσουμε πάνω στο φορτίο εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και επάρκειας που έχτισε το Κίνημα στα 50 χρόνια της προσφοράς του στον τόπο και την κοινωνία.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 29-6-2024)