Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ο Μπάυρον και η Ελλάδα»

από Team MyPortal.gr
sms

Από το Μεσολόγγι, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από τον θάνατο του Λόρδου Βυρωνα, εξήγγειλε την κήρυξη του 2024 ως «Αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα». Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, επισκέφτηκε το Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου συμμετείχε σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Λόρδου Βύρωνα.

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ο Μπάυρον και η Ελλάδα», την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο. Στον χαιρετισμό της, η υπουργός μίλησε για το επετειακό αφιέρωμα, το οποίο συμβάλλει στην επανεκτίμηση του βίου και της παρουσίας του Λόρδου Μπάιρον, του επιφανέστερου των Φιλελλήνων, με την εμπλοκή του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα της εποχής, αλλά και για τον θάνατό του ως καταλύτη της έξαρσης του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη.

«’Αλλοι Φιλέλληνες», υπογράμμισε η υπουργός, «είχαν, ίσως, ουσιαστικότερη συμβολή στην ευόδωση του Αγώνα. Ο Βύρωνας, όμως, με τον θάνατό του, αναγνωρίζεται ως το σύμβολο του Φιλελληνισμού. Η κάθοδος του Μπάιρον στην Ελλάδα και ο θάνατός του στο Μεσολόγγι, έδωσαν τεράστια δημοσιότητα στην εξέγερση των Ελλήνων και κινητοποίησαν τη φωτισμένη Ευρώπη, ενώ ο δεσμός και η συνεργασία του με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο επηρέασαν αποφασιστικά τις πολιτικές ισορροπίες, ακριβώς τη στιγμή που αυτές διαμορφώνονται εντός του επαναστατημένου έθνους που προσπαθούσε να συγκροτηθεί σε κράτος».

Το 2024 αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα – Στο Μεσολόγγι η Λ. Μενδώνη για την έκθεση «Ο Μπάυρον και η Ελλάδα» στο Λονδίνο ο Χρ. Δήμας

«Το πέρασμα του Βύρωνα από την Ελλάδα και το τέλος του εδώ», συνέχισε η Λίνα Μενδώνη, «τείνουν, πολύ φυσιολογικά, να επισκιάσουν ένα άλλο σημαντικότατο κομμάτι της αγάπης του για την Ελλάδα και της διαχρονικής κληρονομιάς του στους Έλληνες. Την εξαρχής εκδηλωθείσα αντίδρασή του στη βίαιη απόσπαση και αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα, από τον Έλγιν. Όταν ακόμη το θέμα ήταν ελάχιστα γνωστό και λίγες ήταν οι φωνές ενάντια στη λεηλασία της Ακρόπολης, ο Μπάιρον συνθέτει το ποίημα ‘Η κατάρα της Αθηνάς’, στο οποίο η Παλλάδα εμφανίζεται στον ίδιο, στην άνοδό του στην Ακρόπολη, για να καταγγείλει τον Έλγιν και την αποτρόπαιη πράξη του λέγοντάς του: Απ’ του Τούρκου τη μανία γλίτωσα και του Βανδάλου/ μα η χώρα σου έναν κλέφτη μου ‘χει στείλει πιο μεγάλο./Κοίτα, άδειος ο ναός μου, κατοικία ρημαγμένη/ και στοχάσου τι μιζέρια είναι γύρω απλωμένη. Θα μπορούσε κανείς άλλος», υπογράμμισε η υπουργός, «να συνηγορήσει με καλύτερο τρόπο υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, όταν αυτοί οι στίχοι, διακόσια και περισσότερα χρόνια τώρα, παραμένουν ισχυροί ζωντανοί, επίκαιροι;».

Η υπουργός Πολιτισμού έκλεισε τον χαιρετισμό της ανακοινώνοντας την ανακήρυξη του 2024 σε αφιερωματικό «Έτος για τον Λόρδο Βύρωνα». «Τα σημερινά εγκαίνια», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη «είναι η πλέον ενδεδειγμένη στιγμή για να ανακοινώσω την απόφασή μας να ανακηρυχθεί, εδώ, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, το 2024, σε Αφιερωματικό Έτος για τον Λόρδο Βύρωνα. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτόν τον μεγάλο Φιλέλληνα, με ανέσπερη την ακτινοβολία του έργου και της δράσης του υπέρ του έθνους των Ελλήνων. Μιας διαχρονικής φωνής δικαιοσύνης, τότε για την ανεξαρτησία μας, σήμερα για το δίκαιο αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Η υπουργός Πολιτισμού, παρέστη επίσης στη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και κατέθεσε, παρουσία των τοπικών αρχών, στέφανο στο μνημείο του Λόρδου Μπάιρον.

Το 2024 αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα – Στο Μεσολόγγι η Λ. Μενδώνη για την έκθεση «Ο Μπάυρον και η Ελλάδα» στο Λονδίνο ο Χρ. Δήμας

Εκδηλώσεις και στο Λονδίνο για τα 200 χρόνια από το θάνατό του

Στο Κολλέγιο Trinity του πανεπιστημίου του Cambridge, όπου οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών διήμερη εκδήλωση για τα 200 χρόνια από το θάνατο του διάσημου αποφοίτου του, Λόρδου Βύρωνα, ο κ. Δήμας και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατέθεσαν στεφάνι εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μίλησε για το έργο και τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα, την αγάπη του για την Ελλάδα, την συμβολή του στην Επανάσταση και τη συνεισφορά του στη διάχυση του κύματος του φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

Ειδική αναφορά έκανε και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Ο Λόρδος Βύρωνας, ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα της αρπαγής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον φυσικό τους χώρο και εναντιώθηκε ασκώντας μάλιστα δημόσια κριτική στον Έλγιν. Υπενθυμίζω πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2024 σε έτος του Λόρδου Βύρωνα».

Το πρόγραμμα της διήμερης εκδήλωσης στο Κολλέγιο Trinity, περιλαμβάνει ακαδημαϊκές ομιλίες για το έργο και τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα και την απήχησή του σήμερα, απαγγελίες σύγχρονης ποίησης από καταξιωμένους και νέους ποιητές, καθώς και κονσέρτο μουσικής που έχει γραφτεί ειδικά για την επέτειο.