Δώρα Αυγέρη: “Ο στόχος για την Ευρώπη των πολλών είναι εφικτός”

από Team MyPortal.gr
αυγερη
sms

Στον Βαγγέλη Παπαντώνη

Για τον λόγο που επιδιώκει να είναι υποψήφια στις επικείμενες ευρωεκλογές, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το αύριο της Ευρώπης αλλά και τα εσωκομματικά μέτωπα, μιλάει μεταξύ άλλων στην «Π» η πρώην εκπρόσωπος τύπου και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει ο βασικός πολιτικός φορέας της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και η μόνη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην καταστροφική για την χώρα κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει.

Κυρία Αυγέρη γιατί θα είστε υποψήφια σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα άλλο πεδίο συμμετοχής και αγώνα για ένα καλύτερο αύριο των λαών στο κοινό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη.

Είναι το επόμενο βήμα, μετά από μία μακρά πορεία στην δημοσιογραφία καθώς και μία βουλευτική θητεία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ως βουλευτής διατέλεσα σε θέσεις ευθύνης ως αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και Εσωτερικών( Μακεδονίας-Θράκης).

Ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλήθηκα να συμβάλω στην ανασυγκρότηση του κόμματος μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του οποίου παραμένω σύμβουλος Κοινωνικής Διασύνδεσης.

Πολλά από αυτά που αφορούν την καθημερινότητά μας αποφασίζονται στις Βρυξέλλες κι εκεί χρειαζόμαστε αντιπροσώπους που να τιμούν την εντολή των πολιτών για μια κοινωνικά δίκαιη και πράσινη Ευρώπη.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το πλέον δημοκρατικό όργανο στην ΕΕ. Κορυφαία παραδείγματα το ψήφισμά του για την κατάσταση του κράτους δικαίου και τις παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας στην χώρα μας και η στήριξη των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών στον αγώνα τους για δικαιοσύνη.

Επομένως, με την ψήφο μας τον Ιούνιο έχουμε την ευκαιρία να θεραπεύσουμε τις πληγές και στο κράτος δικαίου και στην ευρωπαϊκή εικόνα της Ελλάδας.

Παρατηρείται στην Ευρώπη μια σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς, πόσο σας ανησυχεί και ποια κατά την γνώμη σας πρέπει να είναι η απάντηση στο φαινόμενο αυτό;

Η άνοδος της ακροδεξιάς- που δεν είναι νέο φαινόμενο- απασχολεί και οφείλει να απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη από όλο το πολιτικό φάσμα. Ιδιαίτερα δε τους αριστερούς ανθρώπους που είμαστε σε διαρκή και ασυμβίβαστο πόλεμο με όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης φασιστικής ακροδεξιάς. Από εκεί και μετά οφείλουμε να εγκύψουμε στο ζήτημα πέρα από απλουστεύσεις και καταδικαστικούς αφορισμούς. Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριάρχησαν στην ΕΕ από την δεκαετία του 1980 και μετά και αποδομούν το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης και της συνοχής και του κοινωνικού κράτους. Συνέπεια αυτού είναι να ανατρέπονται οι σταθερές δεκαετιών, οι άνθρωποι νιώθουν να απειλούνται αξίες τους κι οι παραδόσεις τους και στρέφονται σε λάθος κατευθύνσεις. Ωστόσο, η απαξίωση και η απόρριψη δεν βοηθά. Αντίθετα, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σεβασμό. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, οφείλουμε να τους προσεγγίσουμε και να τους πείσουμε ότι μία ξενοφοβική, αντιδημοκρατική, εσωστρεφής Ευρώπη, μία Ευρώπη φρούριο που επιστρέφει στην στρατιωτικοποίηση και τις ξέφρενες πολεμικές δαπάνες δεν είναι η απάντηση στις εύλογες ανησυχίες τους.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το αύριο της Ευρώπης, τι προτάσεις έχετε να κάνετε στους πολίτες;

Εμείς επιδιώκουμε μέσα από την συνεργασία με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας της Αριστεράς και της Οικολογίας να διαμορφώσουμε μία άλλη Ευρώπη. Την Ευρώπη των πολλών, των εργαζόμενων, του πολιτισμού. Και θεωρούμε ότι είναι εφικτός στόχος. Τις προτάσεις μας τις ανέπτυξε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στόχος μας είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μία Ευρώπη που δεν θα είναι παρακολούθημα των ΗΠΑ αλλά θα έχει δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική. Ο τερματισμός της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που θα βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας και τη μη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Προωθούμε την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μετεξελιχθεί σε Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Σύγκλισης. Επίσης η προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης, η καταπολέμηση αθέμιτων φορολογικών πρακτικών και η φορολόγηση υπερκερδών. Θεωρούμε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποτελεί διεθνή, ευρωπαϊκή και ευρωτουρκική πρόκληση και διεκδικούμε μια νέα δίκαιη και αποτελεσματική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, που θα βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει πίσω τα εσωκομματικά ζητήματα μια και καλή ή απλά έχει μπεί μια άνω τελεία ενόψει ευρωεκλογών;

Δεν υπάρχουν εσωκομματικά ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση ανάταξης και συσπείρωσης. Ενώνει όλες του τις δυνάμεις και βαδίζει με αυτοπεποίθηση για την ολική ανατροπή στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα θα επισφραγίζει την αντιστροφή της πολιτικής δυναμικής που είναι ήδη αισθητή στην κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό. Θα ανοίξει τον δρόμο για να απαλλαγεί ο τόπος από την καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να προκύψει στις επόμενες εκλογές μια προοδευτική διακυβέρνηση. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα, είτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας είτε νωρίτερα όπως ζητούμε εμείς γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Πως σχολιάζετε τις φωνές που έκαναν λόγο πως η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ήταν μια μάχη ανάμεσα σε εσάς και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αντιπολίτευση;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ερώτημα περί αυτού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει ο βασικός πολιτικός φορέας της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και η μόνη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην καταστροφική για την χώρα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αντιμετωπίζει τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και αριστεράς με πολιτική αυτοπεποίθηση και ανοικτή διάθεση συνεργασιών όπου υπάρχει πεδίο κοινής δράσης. Όχι συμπλεγματικά. Με γνώμονα πάντα το όφελος της κοινωνίας και όχι το να διατηρήσει ή να αυξήσει κατά τι το δικό του μικρό οικόπεδο. Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άλλοι έχουν στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλοι τορπιλίσανε την κοινή δράση του προοδευτικού χώρου και την απλή αναλογική πριν από τις εκλογές, συμβάλλοντας στο 41%, όχι εμείς.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 6-4-2024)