Σωτήρης Σέρμπος: “Η ΝΔ θα διατηρήσει στις ευρωεκλογές την πολιτική πρωτοκαθεδρία”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Ο Σωτήριος Σέρμπος είναι αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και θα είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μιλάει στην “Π” για το διακύβευμα των εκλογών, την άνοδο των άκρων στην Ευρώπη και τους στόχους της ΝΔ στην κάλπη: “Έχουμε ευρωπαϊκές και όχι εθνικές εκλογές. Η ΝΔ θα απαντήσει πειστικά σε δύο ερωτήματα για την πορεία της ΕΕ. Ποιος θα μας κυβερνήσει και πως θα μας κυβερνήσει. Η παράταξη θα διατηρήσει την πολιτική πρωτοκαθεδρία μιλώντας στους πολίτες με τη γλώσσα της άβολης αλήθειας και όχι των βολικών φαντασιώσεων”, επισημαίνει

Ποιος είναι ο στόχος της δικής σας υποψηφιότητας;
Ευρώπη είναι το δεύτερο σπίτι μας κ. Πλάκα. Τη χρειαζόμαστε και μας χρειάζεται. Ειδικά σε έναν κόσμο σκληρό και ανταγωνιστικό. Να το πω απλά «έχουν ζορίσει τα γάλατα». Είναι λίγος ο χρόνος για να κάνουμε πολλά πράγματα. Έτσι ώστε να χτίσουμε ανθεκτικότητα. Σε κράτος και κοινωνία. Από το Ελσίνκι έως τη Λευκωσία. Από την οικονομία έως την ασφάλεια.
Πέρα από την ιδιότητα του Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, εργάζομαι πάνω σε αυτά τα ζητήματα για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ήταν το 2001 όταν ως υποψήφιος διδάκτορας πέρασα ένα περίπου μήνα στο ευρωκοινοβούλιο. Ερευνώντας τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ήταν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρήστος Φώλιας που πρώτος με μύησε στα ενδότερα του εξαιρετικά απαιτητικού ρόλου του Έλληνα ευρωβουλευτή. Αν δουλέψεις σκληρά τα αποτελέσματα είναι ορατά και μετρήσιμα. Τόσο για την ΕΕ όσο και για τον τόπο μας. Ως πολιτικός τεχνοκράτης, στόχος μου είναι η εκλογή στο θεσμικό όργανο που εκπροσωπούνται οι λαοί της Ευρώπης. Με την καθαρή από την άποψη της στρατηγικής κατεύθυνσης και ιδεολογικού περιεχομένου, φανέλα της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ενισχύοντας το εθνικό μας αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Οδηγώντας την Ευρώπη στα όρια του εφικτού. Με θετικό αυτή τη φορά αφήγημα απέναντι στους λαούς της και τη νομιμοποίηση που επαναδιεκδικούμε. Με χαρακτήρα, τόλμη και ταπεινότητα. Από το Κολλέγιο Ανατόλια έως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είχα την τύχη να έχω δασκάλους που μου προσέφεραν στάση ζωής. Με ενεργητική ευθύνη για την αποστολή της πατρίδας μας. Όχι μόνο για να λαμβάνει από την Ευρώπη αλλά και για να συνεισφέρει στην ΕΕ. Κεφαλαιοποιώντας τα οφέλη.

Και ποιος ο στόχος των ευρωεκλογών για τη ΝΔ; Ποιο ποσοστό θα δείξει πως διατηρεί την πολιτική πρωτοκαθεδρία και παραμένει ισχυρή;
Έχουμε ευρωπαϊκές και όχι εθνικές εκλογές. Η ΝΔ θα απαντήσει πειστικά σε δύο ερωτήματα για την πορεία της ΕΕ. Ποιος θα μας κυβερνήσει και πως θα μας κυβερνήσει. Η παράταξη θα διατηρήσει την πολιτική πρωτοκαθεδρία μιλώντας στους πολίτες με τη γλώσσα της άβολης αλήθειας και όχι των βολικών φαντασιώσεων. Ακόμη και για τα πλέον ευαίσθητα και σύνθετα ζητήματα. Η δυσκολία των οποίων απωθεί τα εκλογικά σώματα. Χωρίς φυγή από το πρόβλημα αλλά συζητώντας διεξοδικά. Με ρεαλισμό και ταπεινότητα όπως σας είπα. Με ανησυχούν τα ρήγματα και οι αβεβαιότητες εντός των «τειχών». Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου η διάδοση και διασπορά ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιολογιών ερμηνειών είναι ιδιαίτερα ορατή και βούτυρο στο ψωμί των εθνολαϊκιστών. Κι όμως θα τα καταφέρουμε. Χτίζοντας την άμυνα και όχι γκρεμίζοντας την ελπίδα.

Στην Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών υπάρχει ανησυχία για άνοδο των άκρων.  Σας ανησυχεί και πως μπορεί να απαντηθεί;
Με ανησυχεί διότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στο τραπέζι των 27 ηγετών της ΕΕ. Σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο. Για την ευθυγράμμιση των διαθέσιμων πόρων με τα συμφέροντα της ενωμένης Ευρώπης. Προσέξτε όμως το εξής. Στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αμβλύνεται με τα πολιτικά συστήματα να προχωρούν σε μία αναδιάταξη. Οι περισσότερο κεντροδεξιές δυνάμεις υιοθετούν δεξιότερες θέσεις και ταυτόχρονα οι ακροδεξιοί σχηματισμοί μετακινούνται σε πιο κεντρώες (Μελόνι, Λεπέν). Είναι αυτή η σύνθεση που μειώνει το ρίσκο από την παρουσία αντισυστημικών δυνάμεων και τη διαχείριση των εσωτερικών ρηγμάτων. Εξέλιξη που οφείλεται στη δυτική δημοκρατία και την παράδοση του ρεπουμπλικανισμού.
Επαναλαμβάνω όμως. Η πολιτική απεχθάνεται το κενό. Χωρίς θετικό αφήγημα από τον πυρήνα της Ευρώπης, οι λαοί παραμένουν ευάλωτοι στις σειρήνες των λαϊκιστών και το παρωχημένο τους αντι-αφήγημα (πρώτα η χώρα μου). Εχθρός και τροφοδότης τους παραμένει το αρνητικό ευρωπαϊκό αφήγημα.

Σας συγκαταλέγουν στις «μεταγραφές» της ΝΔ καθώς όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήσασταν σύμβουλός του για τα διεθνή θέματα. Πως το σχολιάζετε;
Για περίπου επτά μήνες υπηρέτησα ως διπλωματικός σύμβουλος του κ. Ανδρουλάκη. Ως τεχνοκράτης δηλαδή. Δεν είχα κομματική θέση και μάλιστα απέρριψα εξ αρχής σχετική πρόταση. Υπέβαλα την παραίτηση μου στις 23 Σεπτεμβρίου 2022. Τόσο για λόγους επαγγελματικούς όσο και κυρίως για ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής που με έβρισκαν αντίθετο. Το ότι προερχόμουν από άλλο χώρο ήταν γνωστό στον ίδιο και μάλιστα το ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή που με παρουσίασε μαζί με την Δ/ντρια Επικοινωνίας κ. Μουρελάτου. Είχα παρουσία στο δημόσιο διάλογο τόσο πριν όσο και μετά την παραίτηση μου. Δεν αντιλαμβάνομαι από που έπρεπε να πάρω άδεια «μεταγραφής» προκειμένου να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις συζητήσεις που είχα μαζί του. Σε θέματα που παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα με το πατριωτικό συμφέρον της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία; Ποια πορεία βλέπετε στις ευρωτουρκικές σχέσεις;
Στις δημοτικές εκλογές, το κόμμα του κ. Ερντογάν πλήρωσε το τίμημα, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, από: α) τις συνέπειες των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών που άσκησε στο παρελθόν. Αυτή τη φορά ο νεοοθωμανισμός και τα επιτεύγματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δεν ήταν ικανά να ανατρέψουν τις παρενέργειες σε διευρυμένα στρώματα της κοινωνίας από τις καθημερινές συνέπειες του παρατεταμένου υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων. β) την εκλογική συμπεριφορά των Κούρδων ψηφοφόρων, πέρα από τη ΝΑ Τουρκία και στην Κων/πολη που ένα μεγάλο τμήμα τους ψήφισαν εκ νέου τον Εκρεμ Ιμάμογλου. Τιμωρώντας τον κ. Ερντογάν, γ) την αισθητή άνοδο του Νέου Κόμματος της Ευημερίας του υιού Ερμπακάν. Εκφράζοντας μια δεξαμενή συντηρητικών και υπερσυντηρητικών δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του AKP. Ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις έχει έρθει από καιρό το πλήρωμα του χρόνου για την αναζήτηση μιας νέας ειδικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης. Η πολιτική της «άδειας βιτρίνας» εκ μέρους της ΕΕ άφησε επιπλέον συναλλακτικό χώρο στον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

(Δημοσιευτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 6-4-2024)