Μιχάλης Αγγελόπουλος: “Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται πολιτική τόλμη”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Σταύρο Αλχατζίδη

Άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, με εμπειρία σε θέσεις διοίκησης ως δήμαρχος Σάμου και περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς ευρωεκλογές.  Μιλάει στην “Π” για το μέλλον της Ε.Ε. και το ρόλο της, την άνοδο των άκρων, τις πολιτικές κατά τις ακρίβειας που χτυπάει την Ευρώπη αλλά και τις προσδοκίες της ΝΔ στην ευρωκάλπη.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει την εντύπωση, ότι δε λειτουργεί συντεταγμένα. Μπορούμε να αποκτήσουμε κοινό βηματισμό;

Η Ένωση δημιουργήθηκε ως εγχείρημα ειρήνης. Το θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της είναι η συνεχείς διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις  για την εύρεση λύσεων.

Οι ακραίες συνθήκες. που βιώνει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε μέτρα αλληλεγγύης, αλλά από την άλλη πλευρά έχει παρατηρηθεί ένας σημαντικός αριθμός διαφωνιών και έλλειψης συντονισμού. Σημειώνουμε, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ημιτελές, καθώς η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει οικονομική και πολιτική ενοποίηση. Παράλληλα λόγω αυτής της αναβλητικότητας, εφησυχασμού ή έλλειψη πολιτικού θάρρους δεν υπάρχει κοινή αμυντική πολιτική και εξωτερική πολιτική στο βαθμό που θα θέλαμε.

Όσο ενισχύουμε το νομοθετικό υπόστρωμα με συναντίληψη στα μείζονα θέματα τόσο θα αποκαθίσταται ένας ισορροπημένος δημοκρατικός διάλογος.

Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και η αναβάθμιση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, για τα εξωτερικά και διεθνή θέματα είναι δυο εντελώς απαραίτητα βήματα.

Το οριζόντιο όμως στοίχημα είναι η κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

 

Ένα από τα διαχρονικά στοιχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της. Ωστόσο βλέπουμε, ότι τα βήματα προόδου, είναι  αργά. Μπορεί να κερδηθεί αυτό το στοίχημα;

Η θέση των ευρωπαϊκών περιφερειών και δήμων είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Απέχουμε ακόμα από το σημείο αναφοράς της συνδιαμόρφωσης πολιτικών, που θα οδηγούν σε αποτελέσματα με προστιθέμενη αξία για τους Ευρωπαίους πολίτες ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών.

Οι πόροι είναι πολλοί η αναπτυξιακή κατανομή τους είναι το μείζον. Ας σημειωθεί εδώ, ότι παράλληλα με την ευρωπαϊκή ένωση, το κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών του συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο μετέχουν 170.000 δήμοι, περιφέρειες και κοινότητες κάνει εξαιρετική δουλειά με στόχο τη σωστή εφαρμογή του χάρτη τοπικής δημοκρατίας από 40 και πλέον χώρες έχουν αποδεχθεί και προσυπογράψει.

 

Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η χώρα μας και οι υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να απαντήσουν αποτελεσματικά.

Η ενίσχυση των αρχών ελέγχου, οι επενδύσεις στις παραγωγές εθνικών προϊόντων, η μη παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, αλλά και πιθανώς οριζόντια προγράμματα για τις μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες, θα ήταν κάποια από τα πρόσφορα μέτρα. Επίσης η συγκράτηση των τιμών με τους πολυεθνικούς ομίλους με παρέμβαση της κυβέρνησης όπως προσφάτως επιχειρήθηκε.

Η ειρήνη στον κόσμο παίζει πρωταρχικό ρόλο στην «οικονομική ειρήνη» καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα αποσταθεροποιούν μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα και εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές.

 

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την κλιματική κρίση. Προς ποιες κατευθύνσεις πρέπει να κινηθούμε κατά τη γνώμη σας;

Όλες οι αρχές του fit for 55, το σχέδιο δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης της πράσινης ατζέντας. Έξυπνες γεωργικές εφαρμογές που θα περιορίζουν το κόστος εφαρμογής, επιδοτήσεις σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων όπως ήδη γίνεται. Ενιαίο πρόγραμμα για τη μετατροπή των κτιρίων του δημοσίου σε πράσινα κτίρια. Ένταξη του προγράμματος στο ταμείο ανάκαμψης.

Εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας του 2000/60 που συνδυάζει ποιοτικούς, οικολογικούς και ποσοτικούς στόχους για την προστασία υδάτινων οικοσυστημάτων και την καλή κατάσταση όλων των υδατικών πόρων και θέτει ως κεντρική ιδέα την ολοκληρωμένη διαχείριση τους στην γεωγραφική κλίμακα των λεκανών απορροής ποταμών. Επιπλέον χρειάζεται εκπόνηση ειδικών σχεδίων για τις 13 περιφέρειες της χώρας.

 

Όλα αυτά τα ζητήματα πόσο «θολώνουν», όπως έχετε αναφέρει και εσείς σε πρόσφατη δήλωση σας, το όραμα που ονομάσαμε Ευρώπη;   

Πολύ. Χρειάζεται πολιτική τόλμη και μελέτη εφαρμογής των προτάσεων που κατατέθηκαν στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης .

 

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μία αύξηση των ποσοστών των άκρων. Βλέπεται να βρίσκουν και άλλο χώρο οι συγκεκριμένοι πολιτικοί σχηματισμοί; 

Απ’ ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν η αύξηση των ποσοστών τους θα είναι σημαντική. Μπορεί να είναι τρίτη και τέταρτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψήφιση στα ακραία ευρωσκεπτιστικά κόμματα δεν σημαίνει, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, είναι συνειδητά ακραίοι. Η απάντηση είναι, ότι νοιώθουν απομονωμένοι, δεν έχουν φωνή, είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης.

Υπογραμμίζουμε, ότι η πολιτική των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημαντική επιτυχία της αλλαγής πολιτικής πλεύσης της Πολωνίας με τον Τούσκ , έχει αλλάξει. Πλέον δεν απορρίπτουν την ‘Ένωση θέλουν να την αλλάξουν υποσκάπτοντας την εκ των έσω.

 

Ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης έχετε ζήσει την αγωνία για εισροή πόρων από τα κοινοτικά κονδύλια. Εκτιμάτε, πως η απορρόφηση τους είναι ικανοποιητική και που εντοπίζετε δυσλειτουργίες;

Οι δήμοι κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν σωστά. Εάν στελεχωθούν καλύτερα και η κεντρική διοίκηση τους εμπιστευτεί τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλάσια. Οι δήμοι είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα και στην κάλυψη του χάσματος πολιτών και κεντρικών δομών.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας ενόψει ευρωεκλογών;

Να ασχοληθούν οι πολίτες με τα ευρωπαϊκά ζητήματα που είναι παράλληλα εθνικά, περιφερειακά και τοπικά. Δεν είναι το πρωταρχικό ζήτημα η «μαγεία» των αριθμών, είναι η αποκατάσταση και ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης και η διάχυση τη πληροφόρησης, ότι οι ικανοί άνθρωποι με γνώση και επαγγέλματα, διεκδικούν με τη Ν.Δ. την ενίσχυση και αναβάθμιση της θεσμικής εκπροσώπησης της πατρίδας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 30-3-2024)