Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Για το διακύβευμα και τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, μιλάει στην “Π” η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.  “Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει ανοιχτά το στόχο της πολιτικής πρωτοκαθεδρίας της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, προκειμένου η χώρα μας να συνεχίσει τη δυναμική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μεταδίδοντας παράλληλα και ένα μήνυμα σταθερότητας”, τονίζει μεταξύ άλλων.

 

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές;

Ο εκλογικός στόχος της ΝΔ είναι να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρωβουλή μία νέα, ισχυρή ευρωομάδα, η οποία μέσα σε μία περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, οικονομικών προκλήσεων, κλιματικής κρίσης, θα κάνει τη φωνή της να ακούγεται δυνατά και την Ελλάδα να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας μέχρι τις Ευρωεκλογές, είναι να καταλάβουν, όσο περισσότερο, οι πολίτες και κυρίως η νέα γενιά, ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι ξένο ή θεωρητικό, αλλά είναι μία καθοριστική δύναμη για την εξέλιξη και της χώρας μας. Είναι σημαντικό μέχρι τις εκλογές να αναδείξουμε τα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τις συμφωνίες γύρω από καίρια ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, την άμυνα και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, για να συνειδητοποιήσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά στην Ευρώπη και θα συνεχίσει να κατοχυρώνει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Εκπέμπονται πολιτικά μηνύματα από τις ευρωπαϊκές κάλπες; Ποιο θα είναι το ποσοστό που θα δείξει την «πολιτική πρωτοκαθεδρία της ΝΔ», που ζητάει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου;

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει ανοιχτά το στόχο της πολιτικής πρωτοκαθεδρίας της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, προκειμένου η χώρα μας να συνεχίσει τη δυναμική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μεταδίδοντας παράλληλα και ένα μήνυμα σταθερότητας. Όλες οι κάλπες – αναπόφευκτα και λογικά – επωμίζονται μία πολιτική διάσταση. Στις Ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οι Ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη. Είναι μια κάλπη, η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι, σε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την παιδεία, την υγεία, την οικονομία, την πράσινη μετάβαση, την έρευνα και την τεχνολογία, το δημογραφικό, τη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα συνεχίσουν να μας εκπροσωπούν άνθρωποι που προτείνουν συγκροτημένες ευρωπαϊκές πολιτικές και έχουν το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην εξέλιξη και την πρόοδο της χώρας μας.

Πορευόμαστε στις κάλπες σε κλίμα πόλωσης.  Εθνική ή ευρωπαϊκή ατζέντα θα κυριαρχήσει από τη ΝΔ;

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές της 9ης  Ιουνίου με μία ατζέντα βαθιά εθνική, αλλά γνήσια ευρωπαϊκή. Τα κόμματα ξεδιπλώνουν το όραμά και τις προτάσεις τους για το πως αντιλαμβάνονται την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη σκυτάλη να βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των Ελλήνων πολιτών. Από μεριά μας, στη ΝΔ, ως το κόμμα που ενσωμάτωσε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και που εγγυήθηκε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, όταν αυτή δοκιμάστηκε όσο ποτέ στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, στοχεύουμε σε μια ισχυρή Ελλάδα, η οποία θα είναι και την επόμενη πενταετία πρωταγωνίστρια, σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

Γιατί η ΝΔ παρουσιάζει δημοσκοπική πτώση το τελευταίο διάστημα;

Αρκεί κανείς να θυμηθεί τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη και το διεθνές στερέωμα το 2019, για να αντιληφθεί τη πρόοδο που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιτύχει αυτά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης. Η Ελλάδα από ουραγός στην Ευρώπη σε ότι αφορά την οικονομία, τα δικαιώματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη συμπερίληψη και την εθνική άμυνα, έχει γίνει, πλέον, πρότυπο παγκοσμίως, με την υιοθέτηση πολιτικών που θεραπεύουν παθογένειες δεκαετιών, εκσυγχρονίζουν το κράτος, αναμορφώνουν την κοινωνία και αντανακλώνται στην καθημερινότητα όλων των πολιτών. Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πάντα τον ακριβή συσχετισμό δυνάμεων των πολιτικών κομμάτων αλλά ούτε και την άποψη της κοινωνίας για την γενική εικόνα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συχνά, προεκλογικά, δυσαρεστημένοι πολίτες θέλουν να «στείλουν μήνυμα» με την πρόθεση ψήφου τους αλλά στόχος δικός μας είναι, μέχρι τις εκλογές, να γίνει σαφές πως η ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη ψήφος που ενδυναμώνει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά στα κόμματα δεξιά της ΝΔ.  Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό και γιατί στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ καταγράφει μικρότερα ποσοστά των εθνικών;

Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλα τα κράτη της Ευρώπης. Στα υπαρκτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και από τα οποία η ακροδεξιά  επιδιώκει μικροκομματικό όφελος, η Κυβέρνηση επιλέγει να υλοποιεί ρεαλιστικές προτάσεις, προωθώντας μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη της χώρας μας, την οικονομική της ανάταση και την έμπρακτη ισότητα εντός του κοινωνικού ιστού. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, να δείξουμε τον καθοριστικό ρόλο ανάδειξης ανθρώπων που ασπάζονται το όραμα για μία καλύτερη Ελλάδα με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Η Θεσσαλονίκη είναι μία δυναμική πόλη, η οποία επηρεάστηκε σημαντικά από τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας και ένιωσε πολλές στιγμές στο παρελθόν παραγκωνισμένη από τα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας. Πλέον όμως, αυτό αλλάζει, με τη ΝΔ να υλοποιεί 30 νέα αναπτυξιακά έργα, με προοπτικές εργασίας για τις νεότερες γενιές και με ένα συνολικό πλάνο για την εξέλιξη της πόλης. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε να μεταφράζονται όσα ανέφερα πιο πριν και στην πρόθεση ψήφου των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

(Δημοσιευθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 20-4-2024)