Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις

από Team MyPortal.gr
sms

Η πρώτη αύξηση έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλεφτεί στο πρόγραμμα σταθερότητας του (δημοσιονομικού κόστους 400 εκατ. ευρώ) και δεν είναι άλλη από εκείνη που αφορά όλους τους συνταξιούχους και θα υπολογιστεί με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό φέτος. Οι μέχρι τώρα μακροοικονομικές εκτιμήσεις “δείχνουν” αύξηση 2,5%.

Η δεύτερη αύξηση δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε έχει “κλειδώσει”, πλην όμως αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης έχουν δημόσια αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό: Ο λόγος για την αλλαγή της “αρχιτεκτονικής” των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων (με κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και επικουρικές πάνω από 300 ευρώ), όχι μόνο στις κύριες συντάξεις, αλλά όπως έχει αποκαλύψει το newsit.gr και στις επικουρικές συντάξεις, η οποία θα οδηγήσει σε έμμεση αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων.

Επίσης, εκείνο το σενάριο, το οποίο φαίνεται να προκρίνεται είναι οι νέες εισφορές να επιβάλλονται στα όρια κάθε εισοδηματικής κλίμακας και όχι από το πρώτο ευρώ, ενώ εξετάζεται να μπει και “κόφτης” στις μειώσεις, καθώς μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά.