Έξι σπουδαία κρασιά για τις γιορτές των Χριστουγέννων

από Team MyPortal.gr
sms

Δεν νοείται τραπέζι γιορτών χωρίς ένα «μεγάλο» κρασί να το συνοδεύει. Και όταν λέμε μεγάλο εννοούμε διαφορετικό από το καθημερινό, είτε παλαιωμένο, είτε σπάνιο, είτε συλλεκτικό.

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων άλλωστε  αξίζουν μια πολυτέλεια, καθώς τα τραπέζια στα οποία θα βρεθούμε θα τα μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας και τους φίλους μας. Ένα μεγάλο κρασί εγγράφεται στην μνήμη μας μαζί με τις αναμνήσεις μας. Έξι λοιπόν μεγάλα κρασιά, από τον Ελληνικό αμπελώνα. Μια προτροπή από μέρους μου να βάλουμε στα ποτήρια μας κάτι σπουδαίο από τον πλούτο των ελληνικών κρασιών. Θα ήθελα απλά να θυμάστε κάτι. Το κρασί είναι προσωπικός κώδικας του καθενός. Η γεύση είναι μια διαφορετική έννοια για τον καθένα μας.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Ότι σας εξιτάρει περισσότερο, όποια ποικιλία σας αρέσει και όποια γεύση αγγίζει καλύτερα τον ουρανίσκο σας, εκείνο το κρασί είναι για εσάς. Και επίσης. Μην σταματάτε να δοκιμάζετε. Μόνο έτσι αποκτάτε μια σχετική εμπειρία για να διακρίνετε και να επιλέγετε. Πάμε λοιπόν. Έξη μεγάλα κρασιά που είναι βέβαιο πώς δεν θα τα ξεχάσετε ποτέ.

“Σύνορο”. Κτήμα Σκούρας

Το “Σύνορο” είναι ένα πολυποικιλιακό χαρμάνι απο 40% Cabernet Franc, 40% Merlot και  20% Αγιωργίτικο. Το κρασί παίρνει το όνομα του απο τα συνορεύοντα κτήματα που απεικονίζονται και στην ετικέτα. Είναι τα τρία αμπελοτόπια από τα οποία φτιάχνεται το σύνορο. Ένα κρασί μικρής παραγωγής με ιδιαίτερη εξέλιξη στο χρόνο. Τα αμπέλια του φυτεμένα ανάμεσα στο 1992 και το 1997, βρίσκονται στην ορεινή Αργολίδα στα 650μ. και ο κυρίαρχος τύπος εδάφους είναι πετρώδης άργιλος. Το Σύνορο παραμένει για 13 μήνες σε γαλλικά βαρέλια (50% καινούρια και 50% δεύτερης χρήσης) για 13 μήνες, εκ των οποίων 4 μήνες sur lie. Μετά την εμφιάλωση παραμένει για 12 μήνες στο κελάρι του Κτήματος.

Τα αρχικά του χαρακτηριστικά είναι χρώμα βαθύ, ρουμπινί με  ρουμπινί ανταύγειες. Η μύτη είναι έντονη, γεμάτη πυκνότητα και φρεσκάδα εξαιτίας της φυτικότητας του Cabernet Franc. Ο αρωματικός χαρακτήρας είναι βασισμένος στο ώριμο φρούτο (κόκκινο μούρο, κόκκινο κεράσι και ώριμη φράουλα) μαζί με γλυκά αρώματα σοκολάτας, κανέλας, κέδρου και διακριτικό βαρέλι. Στο στόμα είναι γεμάτο, με πλούσιο εκχύλισμα, αλκοόλ που ισορροπεί την τονισμένη οξύτητα και ώριμες πυκνές τανίνες. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης με το φρούτο ακόμη πιο τονισμένο. Η επίγευση έχει διάρκεια, όγκο και πολυπλοκότητα. Το “Σύνορο”  είναι ένα κορυφαίο κόκκινο κρασί που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσεις. Και ένα από τα πολυαγαπημένα μου.

Κτήμα Παπαϊωάννου. Παλαιά Κλήματα

Κορυφαίο ερυθρό κρασί Νεμέα από τον Θανάση Παπαιωάννου, πολυβραβευμένο Νεμεάτη οινοποιό και πρωτοπόρο στην συγκεκριμένη περιοχή. Πλούσια “μελωμένα” αρώματα κόκκινων φρούτων, πικάντικες πινελιές και δυνατές τανίνες συνθέτουν ένα πολύ ποιοτικό και άκρως απολαυστικό ερυθρό κρασί. Η αγιωργίτικη ποικιλία συνδυάζεται υπέροχα με ψητά κρέατα, σάλτσες ντομάτας και καρυκευμένες κουζίνες από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία. Σερβίρεται στους 15-20°C. Πρόκειται για προϊόν πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας, όπου δεν έχει γίνει χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων κατά την παραγωγή του. Χαρακτηρίζεται από συμπυκνωμένα και πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων ενισχυμένων από αρώματα μπαχαρικών όπως μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα και σύντομα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι έντονες ακόμα τανίνες του.

Η ετικέτα Παλαιά Κλήματα από το Κτήμα Παπαιωάννου χάραξε το δρόμο για την κατηγορία των μεγάλων κρασιών παλαίωσης από τη Νεμέα, που την ακολούθησε. Πλούσιο και μεστό, είναι ένα κρασί που αξιοποιεί στο έπακρο την ισχύ, την ποιότητα και την “εμπειρία” των σαρανταπενταετών κλημάτων από τα οποία παράγεται.

“Αγιος Χρόνος” ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

Ένα από τα πολυαγαπημένα μου κρασιά, που δεν έλειψε ποτέ από τον συντηρητή μου. Μα ποτέ. Το οτι ο Άγιος Χρόνος είναι ένα εμβληματικό κόκκινο κρασί με βάση το Syrah το γνωρίζεις καλά. Με φιλοσοφία που θυμίζει Ροδανό, ο Μούντριχας, που από πολλούς θεωρείται ο μετρ του Syrah στην Ελλάδα, μπλέκει το Syrah με ένα 8% Viognier. Το blend παλαιώνει για 12 μήνες σε καινούργια γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Με αμέριστη προσοχή στο αμπέλι αλλά και στην οινοποίηση προκύπτει ένα πλούσιο, πολύπλοκο αλλά και κομψό κρασί, ικανό να συγκινήσει κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και προορίζεται για βαθιά παλαίωση. Στο ποτήρι είναι βαθύ ρουμπινί. Μύτη έντονη και πολύπλοκη με αρώματα βιολέτας, γλυκόριζας, μαύρων ώριμων φρούτων, πιπεριού, βανίλιας, καρυδιού και σοκολάτας.

Στο στόμα έχει πλούσιο σώμα με πολύ κομψές, βελούδινες ταννίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Δαμάσκηνο, βατόμουρο, κεράσι και βύσσινο συναντιούνται σε ένα πικάντικο, μπαχαρένιο φόντο. Μακριά, σοκολατένια επίγευση.

Ράμνιστα.  Κυρ- Γιάννη (Ξινόμαυρο)

Ένα κρασί ράτσας από τον Γιάννη Μπουτάρη. Η Ράμνιστα ως προϊόν μιας εξαιρετικής σοδειάς, είναι πλούσια και στέρεη, με πολυπλοκότητα και πιο στιβαρές από το συνηθισμένο τανίνες. Στη μύτη μάς χαρίζει το αξεπέραστο –για τους fans του Ξινόμαυρου– παιχνίδι ντομάτας και κερασιού, καταλήγοντας σε νότες πιπεριού από τη 16μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Μια σαγηνευτική Νάουσα, σοβαρή, αλλά με χάρη και δύναμη. Η Ράμνιστα είναι η αδυναμία των φανατικών του Ξινόμαυρου της Νάουσας. Γεμάτο, πολύπλοκο, τανικό, είναι ένα δυνατό κρασί που απαιτεί σεβασμό και συνοδεύει… μεγάλες κρεατοφαγικές εξορμήσεις! Ότι πρέπει για τις εορτές των Χριστουγέννων δηλαδή.

Κτήμα Γεροβασιλείου. Ερυθρός

Σταθερή ερυθρή αξία από ένα κορυφαίο Έλληνα οινοποιό. Το Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή στα Ελληνικά ερυθρά κρασιά, η αξία της οποίας αποδεικνύεται ανελλιπώς σε κάθε εσοδεία. Ποιοτικό ερυθρό παλαίωσης από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, βασισμένο σε χαρμάνι ποικιλιών τις οποίες γνωρίζει όσο λίγοι. Παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Μerlot και Λημνιό με την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων, όπως δαμάσκηνο, κεράσι. Στο στόμα οι ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας μια εντύπωση δύναμης και ισορροπίας. Εμφανίζει μακρά επίγευση με επανάληψη των μπαχαρικών. Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Σερβίρεται στους 16–18 °C. Συνοδεύει υπέροχα χοιρινό, ψητά κόκκινα κρέατα, διάφορα πουλερικά στο φούρνο, κυνήγι με κόκκινες σάλτσες, ώριμα τυριά.

Όβηλος. Ερυθρός

Εκλεκτή ετικέτα για τους φίλους των πλούσιων και σύνθετων ερυθρών κρασιών. Χαρακτηρίζεται από σύνθετα αρώματα μαύρων φρούτων όπως τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, φρέσκα βότανα, γλυκόριζα και ξηρούς καρπούς. Πυκνό φρούτο στο στόμα, με αισθητό αλλά πολύ καλά ενσωματωμένο αλκοόλ και πολύ μακρά επίγευση. Ενδείκνυται για μεγάλη παλαίωση. Η ιδανική ετικέτα για τους φίλους των πλούσιων και σύνθετων ερυθρών κρασιών. Ένα μεγάλο και μεστό κρασί από τους μαίτρ του είδους, Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή. Ένα ερυθρό που εκπροσωπεί τακτικά το οινοποιείο της Καβάλας, αλλά και το Ελληνικό κρασί γενικά, σε διεθνείς διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία. Έχει οινοποιηθεί με γνώμονα την παλαίωση και μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι παλαιώνοντας γίνεται ακόμα πιο μαγικό. Ενα μεγάλο Cabernet Sauvignon, που κανείς δεν μπορεί να αντέξει στον πειρασμό να μην το απολαύσει σε ένα εκλεκτό δείπνο;