Επιβράδυνση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου μόλις στο 1% το 2023 προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

από Team MyPortal.gr
sms

Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων θα επιβραδυνθεί το 2023, εξαιτίας των “πολλαπλών σοκ” του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του υψηλότερου ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, που θα αυξήσει το κόστος στη μεταποίηση και θα συμπιέσει εισοδηματικά τα νοικοκυριά, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σε πρόβλεψή του.

Ο εδρεύων στη Γενεύη οργανισμός αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για το 2022, στο 3,5%, έναντι 3% προηγουμένως, σύμφωνα με έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Ωστόσο ο ΠΟΕ ανέφερε ότι η ανάπτυξη του εμπορίου εμπορευμάτων θα επιβραδυνθεί σημαντικά, στο 1% για το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,4%.

Οι προβλέψεις του ΠΟΕ – που συμπίπτουν με εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη – αποτελούν μια τεράστια επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 9,7% το 2021. Η ανάπτυξη εκείνη αιμοδοτήθηκε από την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα κατ’ οίκον χρήσης, καθώς τα ταξίδια και πολλές υπηρεσίες είχαν περιοριστεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε συνδυασμό με τους οικονομικούς κινδύνους που απειλούν ΗΠΑ και Ευρώπη, ο ΠΟΕ αναφέρει ότι οι φτωχότερες χώρες αναμένεται να υποφέρουν επίσης. “Το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών για καύσιμα, τρόφιμα και λιπάσματα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανασφάλεια και πίεση στο χρέος αναπτυσσόμενων χωρών”, σημειώνει.

Η αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και η αργοπορημένη αντίδρασή τους έναντι ενός πληθωρισμού που πιθανόν να έχει ήδη κορυφωθεί αποτελούν επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, σημαντικό παράγοντα επιβράδυνσης.

“Η υπερβολική νομισματική σύσφιγξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση σε σειρά χωρών, η οποία θα επιβάρυνε τις εισαγωγές”, συμπληρώνει ο οργανισμός. “Εναλλακτικά, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να μην κάνουν αρκετά για την τιθάσευση του πληθωρισμού και να χρειαστεί να λάβουν αργότερα νέα μέτρα”.

“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικές αντιμετωπίζουν μια διόλου ζηλευτή γκάμα επιλογών μεταξύ της τιθάσευσης του πληθωρισμού, της διατήρησης της πλήρους απασχόλησης και της προώθησης σημαντικών στόχων πολιτικής, όπως η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια”, σημειώνει η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Ngozi Okonjo-Iweala, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Προειδοποίησε ωστόσο ενάντια στη μείωση δαπανών για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα ενίσχυε τις πληθωριστικές πιέσεις και θα επιβράδυνε έτι περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη. “Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι βαθύτερες, πιο διαφοροποιημένες, και πιο διευρυμένες βάσεις παραγωγής και παροχής αγαθών και υπηρεσιών”.