ΔΕΘ: Ας δούμε το όλον και το μέλλον

Του Γιάννη Μπελενιώτη*

Παρακολουθώ με ειλικρινή αγωνία την προσπάθεια που επιχειρούν κάποιοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες να ανοίξουν για το μέλλον της ΔΕΘ.  Δεν θα κρίνω τα κίνητρά τους: τα θεωρώ καλοπροαίρετα και ειλικρινή.  Θα κρίνω όμως, ως πολίτης της Θεσσαλονίκης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της, ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε αυτήν την πόλη και ενδιαφέρεται για την οικονομική άνθηση και την ανάπτυξή της, την ουσία της κίνησής τους αυτής.  Εδώ λοιπόν χωράνε μόνο δύο λέξεις: Είναι λάθος και τροχοπέδη για τη Θεσσαλονίκη.

Από το 2008 και την εξαγγελία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά έχουν αλλάξει πολλά. Ή καλύτερα τα πάντα στη χώρα.  Ένα νέο σχέδιο παρουσιάστηκε, έτυχε της συναίνεσης πολιτικών δυνάμεων και φορέων, και πλέον προχωράει με ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα.  Το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, που εξασφαλίζει και μια πολύ μεγάλη έκταση για ένα μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης, υλοποιείται.  Δεν μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση και να εμπλέξουμε την Θεσσαλονίκη σε έναν ακόμη ατέρμονο κύκλο διαφωνιών.  Αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ενώ προχωράει ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.  Δεν είναι η ώρα ούτε η Θεσσαλονίκη έχει τις αντοχές να αποκτήσει ακόμη ένα γιαπί.

Ας δούμε το όλον και το μέλλον.  Ευτυχώς η κυβέρνηση, δια του ΥΜΑΘ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής του σχεδιασμού.  Η Θεσσαλονίκη το 2026 θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της ΔΕΘ με ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, με ένα νέο κέντρο της πόλης.

* Ο Γιάννης Μπελενιώτης είναι πολιτικός επιστήμων και οικονομολόγος. Είναι CEO & CO Founder εταιρείας πληροφορικής και επικοινωνίας η οποία ασχολείται και με ευρωπαϊκά και ερευνητικά προγράμματα.
No Comments Yet

Comments are closed