Τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στην Συνταγματική Αναθεώρηση

από Team MyPortal.gr
sms

Ολοκληρώνεται αύριο η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με την δεύτερη ψηφοφορία στην αναθεωρητική πλέον Βουλή. Πριν της ψηφοφορίας θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ προηγήθηκε πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα.

Όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες. Όπερ σημαίνει πως η κυβερνητική πλειοψηφία που έχει 158 βουλευτές, έχει αποφασιστικό ρόλο για το ποιες και πόσες θα είναι οι συνταγματικές αλλαγές που θα εγκριθούν.

Κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί των τελικών προτάσεων, τρία είναι κυρίως τα ζητήματα στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον. Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας,

Σε 9 σημεία φαίνεται ωστόσο πως διαμορφώνεται σύγκλιση, πολιτική και κομματική:

  1. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (αρθ. 21)

  2. Αποσύνδεση αδυναμίας εκλογής ΠτΔ με διάλυση Βουλής (αρθ 32)

  3. Σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών και απο την ελάσσονα αντιπολίτευση (αρθ. 68)

  4. Αυστηροποίηση βουλευτικής ασυλίας (αρθ. 62)

  5. Εξίσωση Υπουργών με απλούς πολίτες στα θέματα παραγραφής (αρθ. 86)

  6. Ενίσχυση ανεξαρτησίας στρατιωτικής δικαιοσύνης (αρθ. 96)

  7. Αλλαγή τρόπου εκλογής Ανεξάρτητων Αρχών (άρθ. 101Α)

  8. Θεσμοθέτηση Λαϊκής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας (άρθ. 73)

  9. Θεσμοθέτηση ψήφου Ελλήνων Εξωτερικού (άρθ. 54)

Αναφορικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόωρη διάλυση της Βουλής απαιτούνται 151 ψήφοι απο την αναθεωρητική βουλή καθώς στην προτείνουσα Βουλή 224 βουλευτές είχαν υπερψηφίσει στο να ενταχθεί η εν λόγω διάταξη στις αναθεωρητέες. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν ωστόσο ως προς το περιεχόμενο: η ΝΔ προτείνει ανάδειξη με 151 βουλευτές μετά απο μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών με αυξημένη πλειοψηφία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ εκλογή απο το λαό.

Η κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες διαμορφώνει συναινέσεις.. Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους. Ομοίως και για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές ενώ και στη παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.

Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού για να θεσμοθετηθεί στο νέο Σύνταγμα απαιτεί 180 ψήφους καθώς στην προτείνουσα βουλή είχε λάβει 160 ψήφους. Η συμφωνία στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνει πως θα έχει συντριπτική πλειοψηφία.