Που θα γίνουν οι νέοι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

Όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά τα εξαγγελθέντα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει Μετρό, μετά από πολλές καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες, στο τέλος του Νοεμβρίου και λίγους μήνες μετά θα λειτουργήσει και η πρώτη επέκταση της κεντρικής γραμμής, προς Καλαμαριά. Απαιτείται όμως άμεσα να προωθηθούν οι επεκτάσεις του ώστε να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό της πόλης. Οι προτεραιότητες για τις επεκτάσεις παρουσιάστηκαν προ ημερών σε εκδήλωση της “Ελληνικό Μετρό” στη Θεσσαλονίκη όπως αυτές προβλέπονται στη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε το δίκτυο Μετρό της Θεσσαλονίκης το 2040, θα έχει γραμμές που θα εξυπηρεούν προς δυτικά Κορδελιό, Άνω Εύοσμο και τα νοσοκομεία στην Περιφερειακή καθώς και προς ανατολικά Τούμπα, Χαριλάου, ως τα Πατριαρχικά της Πυλαίας, ενώ θα φτάνει και ως το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επεκτάσεων η 2η Γραμμή του Μετρό θα διακλαδώνεται απο τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό προς το Σταθμό των ΚΤΕΛ, την οδό Επτανήσου και το Κορδελιό και ο άλλος προς Αμπελοκήπους, Εύοσμο, Άνω Εύοσμο και τον Περιφερειακό. Αυτή ειναι και η πρώτη, χρονικά, προτεραιότητα. Σε δεύτερη φάση προτείνται επέκταση απο τον Σταθμό προς Νεάπολη, Τερψιθέα, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία και Νοσοκομεία. Αυτή ειναι η δεύτερη κατά σειρά προτεραιότητας επέκτασης.

Σε ότι αφορά τιςι επεκτάσεις προς Τούμπα και Χαριλάου. Η διαδρομή της θα ειναι απο την Τσιμισκή, προς την ΧΑΝΘ σύνδεση με το σταθμό “Πανεπιστήμιο” και εν συνεχεία δια της Αγίου Δημητρίου θα καταυθύνεται προς Τούμπα, Χαριλάου, Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και Πατριαρχικά Πυλαίας. Αυτή ειναι η τρίτη προτεραιότητα για τις επεκτάσεις.

Στο επόμενο στάδιο, γραμμή θα ξεκινά από τον τερματικό της Επέκτασης Καλαμαριάς, στη Μίκρα και θα πηγαίνει ως το Αεροδρόμιο ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική επέκταση προς Θέρμη. Αυτή ειναι η τέταρτη κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας επέκταση.

Που θα γίνουν οι νέοι σταθμοί

ΓΡΑΜΜΗ 1

-Βασική γραμμή ΝΣ Σταθμός – Νέα Ελβετία (έναρξη λειτουργίας Νοέμβριος 2024)

-Επέκταση Καλαμαριάς (έναρξη λειτουργίας εντός 2025 στο δεύτερο εξάμηνο)

-Επέκταση προς Σταυρούπολη – Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424, με διακλάδωση στην περιοχή του ξενοδοχείου «Καψής». σταθμοί: Καψής, Νεάπολη, Τερψιθέα, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νοσοκομεία (Αμαξοστάσιο)

-Επέκταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κι από εκεί μέχρι τα Τσαΐρια στο ThessIntec

-Αναμονή επέκτασης και προς τη Θέρμη. Σταθμοί Μίκρα – Ανωτέρα Σχολή Πολέμου – Πατριαρχικό (Mediterranean Cosmos) – Διαβαλκανικό – Γεωργική Σχολή – Αεροδρόμιο – ThessIntec.

ΓΡΑΜΜΗ 2:

-Άνω Εύοσμος. Σταθμοί Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος (πλατεία), Περιφερειακή, Άνω Εύοσμος (Αναξοστάσιο).

-Χαριλάου/Πυλαία: Σταθμοι σε: Πλατεία Δημοκρατίας – Αριστοτέλους – ΧΑΝΘ – Πανεπιστήμιο- Αγ. Δημητρίου – Τούμπα – Χαριλάου – Αγία Κυριακή.

-Επέκταση προς ΚΤΕΛ Μακεδονία και Κορδελιό . Σταθμοί σε ΚΤΕΛ Μακεδονία, Επτανήσου, Κορδελιό.