Κυρ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒΕ: Συνεχής και σταθερή η βελτίωση των αποδοχών

από Team MyPortal.gr
sms

Για «συνεχή και σταθερή βελτίωση των αποδοχών» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του  στην 49η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ενώ επισήμανε πως «η γενιά του brain drain επιστρέφει καθώς πλέον οι επιχειρήσεις πληρώνουν καλύτερα σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων».

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Πολύ πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους η ανάπτυξη σε σχέση με την Ευρώπη, η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια χάρη στις εξαγωγές.

Στο κλείσιμο του 2023 οι εξαγωγές έφτασαν τα 50 δισ. ευρώ και είμαστε στο ίδιο επίπεδο με χώρρς όπως η Πορτογαλία. Σημασία έχουν όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς έχουν διπλασιαστεί οι εξαγωγές σε προϊόντα τεχνολογίας. Αυτοί οι αριθμοί δηλώνουν πολλά καθώς ως μέρισμα επιστρέφονται στην κοινωνία. Είναι μια πολιτική που πρεσβεύει κατ΄εξοχήν η κυβέρνηση μας.

Γι΄αυτό και αυξήθηκαν σημαντικά μισθοί και συντάξεις, συμπαρασύροντας επίδόματα και τριετίες με στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ. Η γενιά του brain drain επιστρέφει καθώς πλέον οι επιχειρήσεις πληρώνουν καλύτερα σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Έτσι καταπολεμάται και η ακρίβεια. Η βελτίωση των αποδοχών θα είναι συνεχής και σταθερή. Μήνες τώρα παίρνουμε στοχευμένα μέτρα κατά των ανατιμήσεων, όπως το ρεύμα, καθώς κάναμε πραγματικότητα τον ανταγωνισμό.

Η ακρίβεια επιμένει ακόμα στα τρόφιμα αλλά έχουμε και διαφορετικά κενά που υπάρχουν σε Ελλάδα και Ευρώπη και γι’ αυτό απέστειλα την επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν. Δεν γίνεται μεγάλες εταιρείες να ακολουθούν άλλες πολιτικές από χώρα σε χώρα.

Το συζητήσαμε και πρόσφατα στη συζήτηση για την Ενιαία Αγορά αλλά πως εξηγούνται οι διαφορές στις τιμές στα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες. Να υπάρχει μια πιο συνολική ματιά για ένα φαινόμενο που απασχολεί όλες τις χώρες.

Η ανεργία υποχώρησε πάνω από 8 μονάδες την τελευταία 5ετία ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν θεαματικά. Ήταν το πρώτο διαρθρωτικό ζήτημα που αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο όμως χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις.

Το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος στο 9%. Αυξάνεται η παραγωγική βάση της χώρας, δεν είμαστε μόνο οικονομία υπηρεσιών αλλά και στη μεταποίηση πάμε καλά, ενώ έχει βελτιωθεί και το οικονομικό κλίμα. Ο Βορράς πρωταγωνιστεί στη μεταποίηση καθώς η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητη. Ο ρόλος των εξαγωγικών εταιρειών θα γίνεται όλο και πιο σημαντικός.

Δείτε live