Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή – Αυτές είναι οι αιχμές της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη

από Team MyPortal.gr
sms

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης. Το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην αίθουσα της Ολομέλειας που κυριάρχησε τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, αναμένεται να κάνει… στάση και στη σημερινή διαδικασία, με τον πρωθυπουργό να οδεύει στη σύγκρουση κορυφής έχοντας στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του τη σύγκριση των πεπραγμένων δύο τετραετιών. Εκείνης του 2015-2019 των ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων και του “γαλάζιου” 2019-2023, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν, σε κάθε περίπτωση, ότι άπασες οι απαντήσεις θα δοθούν σε σκηνικό Ολομέλειας.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που προκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα, κάθε φορά που βρίσκονταν στη Βουλή, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας…”, υπενθυμίζουν στο κυβερνητικό οικοσύστημα. Και ο πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος για μία συνολική παρέμβαση, στην οποία θα αναδειχθούν οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και την Κουμουνδούρου, στην κορύφωση μίας κόντρας που έρχεται για να γράψει την πρώτη σελίδα μίας προεκλογικής περιόδου πόλωσης και εντάσεων.

“Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτήν τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και γιατί ταυτόχρονα δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν της δικής του διακυβέρνησης. Επειδή δεν έχει πραγματική πρώτη ύλη για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση στην πραγματική ζωή, στα μεγάλα διακυβεύματα, φιλοτεχνεί επιμελώς μια πλαστή εικόνα. Η ακατάσχετη υποσχεσιολογία, η ατεκμηρίωτη σκανδαλολογία και η παρανοϊκή συνωμοσιολογία συνιστούν το παζλ των προτάσεων, της τακτικής, του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά και για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας”, σημείωσε, από το βήμα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Συνολική επίθεση

Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην απογευματινή του ομιλία, δεν θα αφιερώσει μεγάλο μέρος στο θέμα των υποκλοπών. “Έχει τοποθετηθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες τόσο δημόσια, όσο και εντός του Κοινοβουλίου. Και η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, επάνω σε αυτό το ζήτημα έχει λάβει όλες τις πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης…”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Σύμφωνα με τους “γαλάζιους”, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι “δώρο” προς την κυβέρνηση:

– Δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, και στην τετραετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Φέρνει τον “εξαφανισμένο Αλέξη Τσίπρα” αντιμέτωπο με τρεις ενότητες ερωτημάτων, τις οποίες πρέπει να απαντήσει. “Η πρώτη αφορά στις επισυνδέσεις που γίνονταν όσο κυβερνούσε και την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, για να μείνουν ατιμώρητες οι όποιες παρανομίες, τη δημόσια αναφορά από τον ίδιο συγκεκριμένων ονομάτων, την πληροφόρηση που είχε, τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε. Η δεύτερη τις σακούλες με τα “μαύρα” που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα SMS για το μοίρασμα ποσοστών μεταξύ καναλαρχών στην προσπάθεια δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ Channel και τον περιβόητο “Α2”” που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου. Και η τρίτη, τη στάση που τήρησε και τηρεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά και στελέχη του κόμματος στην πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα”, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

– Καταδεικνύεται η “αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής και την επιλογή του να παίξει στο… γήπεδο της λάσπης”.

– Δίνεται η ευκαιρία να φανεί, για άλλη μία φορά, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, θα είναι εστιασμένο στη σύγκριση. Κυρίως, στα μέτωπα του κράτους δικαίου, της οικονομίας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται να έρθουν, εκ νέου, στην προμετωπίδα τα μεγάλα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης.

“Κάθε πολίτης ο οποίος θα προσέλθει στις εκλογές της άνοιξης, θα σκέφτεται τι θα είχε συμβεί εάν κάποιος άλλος ήταν στο τιμόνι της χώρας και έπρεπε να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις που μας έτυχαν αυτά τα 3,5 χρόνια. Βλέπει, συνεπώς, καθαρά και σκέφτεται συνετά, συγκρίνει και κρίνει. Γυρίζει την πλάτη στον διχασμό και στη μιζέρια και είναι έτοιμοι οι πολίτες να απαντήσουν στο δίλημμα το οποίο τελικά θέτει η ίδια η πραγματικότητα: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό είναι  το μεγάλο ερώτημα των επόμενων εκλογών”, τονίζει ο πρωθυπουργός.