Ευρωπαϊκή συνεργασία και καλές πρακτικές για την ψυχική υγεία των νέων

από Team MyPortal.gr
sms

Μια ευκαιρία να ανταλλάξουν συμπεράσματα από την εφαρμογή καλών πρακτικών αναφορικά με την ψυχική υγεία των νέων είχαν 20 εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας από την Ελλάδα, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία.

Από τις 11 μέχρι και τις 17 Απριλίου, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού της Ιρλανδίας, μέσω του Erasmus+, με workshops, επισκέψεις και συζητήσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η διεύρυνση των οριζόντων και η βοήθεια μέσα από τη δικτύωση φορέων, την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα FRIENDS που πραγματοποιείται στην Αυστραλία από το 1988. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα προγραμμάτων γνωσιακής συμπεριφοράς (CBT) που έχουν αναπτυχθεί στην Αυστραλία κι έχουν σχεδιαστεί για την οικοδόμηση διά βίου ανθεκτικότητας σε άτομα, οικογένειες, σχολεία και κοινότητες. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που προωθούνται στο πρόγραμμα FRIENDS έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η καλύτερη πρακτική για την πρόληψη και θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης. Επίσης, παρουσιάστηκε το ιρλανδικό πρόγραμμα «Mind your head programme» που σχετίζεται με την ψυχική υγεία των νέων. Από την πλευρά της Ελλάδος παρουσιάστηκε το Κέντρο Νεότητας του ΚΚΠΚΜ ως μια καλή πρακτική καταπολέμησης της φτώχειας παιδιών σε κίνδυνο.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Δρ Μαριάννα Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου «οι ολοένα και πιο δυσάρεστες ειδήσεις που έρχονται από την καθημερινή ειδησεογραφία, όχι μόνο αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα με την ψυχική υγεία των νέων περισσεύουν, αλλά θέτουν όλους μας προ των άμεσων ευθυνών μας. Με στρατηγικές υποστήριξης, αλλά και αντιμετώπισης, με άμεσες ενέργειες αλλά και με ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την κοινωνική πρόνοια, πρέπει να δρούμε με γνώση και ενσυναίσθηση. Στο πλαίσιο αυτό, τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Νεότητας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι μια σπουδαία συμβολή σ’ αυτήν την προσπάθεια και είμαι σίγουρη πως θα έχουν μέλλον και συνέχεια».

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και τέσσερις επισκέψεις σε φορείς που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Στο Κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας – Παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου, στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης ΕΠΑΘ, στην Praksis και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ υπήρξε και μια πολιτισμική εκδρομή στα Μετέωρα.

Δείτε φωτογραφίες: