Στουρνάρας: Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σύντομα

από Team MyPortal.gr
sms

Την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σύντομα, εκφράζει, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, παρά τις αντίθετες απόψεις συναδέλφων του στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας πρεσβεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διαμόρφωση της νομισματικής της στρατηγικής θα πρέπει να λάβει περισσότερο υπόψη τον κίνδυνο μιας οικονομικής κρίσης.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει νέα κρίση χρέους, παρά την άνοδο των επιτοκίων. Συνιστά δε μία προσεκτική δημοσιονομική πολιτική και προσήλωση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ως παραδείγματα δομικών αλλαγών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων πρέπει να εξαλειφθεί με την ψηφιοποίηση στον τομέα της απόδοσης δικαιοσύνης, να βελτιωθεί μέσω της αξιολόγησης η αποδοτικότητα στον δημόσιο τομέα, να προωθηθεί η απασχόληση των γυναικών, που στην Ελλάδα είναι συγκριτικά με την Ευρώπη πολύ χαμηλή», λέει ο κ. Στουρνάρας, «για την επίτευξη του στόχου πρέπει να αυξηθεί η προσφορά θέσεων σε παιδικούς σταθμούς».

Ανάγκη μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει επίσης στους τομείς της Εκπαίδευσης και Υγείας. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνον βελτιώνουν την αποδοτικότητα, αλλά είναι και επιταγή κοινωνικής δικαιοσύνης», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.