Σταύρος Αναγνωστόπουλος: «Στόχος μας ο δήμος Χαλκηδόνoς να αποκτήσει τη φωνή που του αξίζει»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στη Βαρβάρα Ζούκα

 

«Στόχος μας είναι ο δήμος Χαλκηδόνoς να αποκτήσει τη φωνή που του αξίζει», τονίζει ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος στις 8 Οκτωβρίου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνoς μιλάει στην «Π» μεταξύ άλλων για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, για το σχέδιο ανάδειξης της παραποτάμιας ζώνης του Αξιού αλλά και για τις δυνατότητες η Χαλκηδόνα να καταστεί ένας τόπος που θα προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. «Δεν είμαστε Μύκονος ούτε Χαλκιδική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος μας δεν μπορεί να είναι εξωστρεφής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Επιχειρώντας έναν απολογισμό στην εκπνοή μιας τετραετίας, που αναμφίβολα χαρακτηρίστηκε από πολλές δυσκολίες για τις αυτοδιοικητικές αρχές, ποιο εκτιμάτε ότι είναι το στίγμα για τον δήμο Χαλκηδόνας;

 

«Η θητεία κλείνει με θετικό πρόσημο για τη Χαλκηδόνα, παρά τα προβλήματα. Διαχειριστήκαμε πολλές δυσκολίες, λόγω του εκλογικού συστήματος, που δεν έδινε την πολική κυριαρχία εντός του δημοτικού συμβουλίου. Στην αρχή της θητείας δεν υπήρξε από την πλευρά της αντιπολίτευσης διάθεση συνεργασίας. Στην πορεία βρέθηκαν δυνάμεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που στήριξαν τη λειτουργία του δήμου, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό ήταν προς όφελος όλης της περιοχής. Στην πορεία κληθήκαμε να διαχειριστούμε την πανδημική κρίση, ενώ το αποκορύφωμα όλων ήταν η ενεργειακή κρίση, που οδήγησε σε καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα, όπως το αρδευτικό δίκτυο της Νέας Μεσήμβριας ή το αντιπλημμυρικό έργο στην είσοδο των Κουφαλίων. Παρά τις δυσκολίες, προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων, που αφορούν από την οδοποιία μέχρι τη σχολική στέγη και από την αναβάθμιση των παιδικών χαρών μέχρι έργα υποδομής. Στην παρούσα τετραετία έγιναν σίγουρα πολλά περισσότερα από όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργήσαμε υπό συνθήκες κανονικότητας».

 

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας, για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις στις υποδομές;

«Το ζήτημα των υποδομών, όσον αφορά τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και οδοποιίας, είναι πράγματι μείζον. Παραδίδουμε το αποχετευτικό δίκτυο του Αδένδρου και δημοπρατούμε το αποχετευτικό δίκτυο του Αγίου Αθανασίου, της Αγχιάλου και του Προχώματος σε συνδυασμό με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Ακροποτάμου. Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια, εφόσον προκύψουν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να προχωρήσουμε και στους μικρούς οικισμούς, ώστε καλυφθούν όλες οι περιοχές του δήμου μας με αποχετευτικό δίκτυο. Παράλληλα, υλοποιούμε αυτήν την περίοδο έργα οδοποιίας έξι εκατ. ευρώ. Στην περιοχή μας έχουν συσσωρευτεί ανάγκες δεκαετιών και δίνουμε αγώνα δρόμου, για να τις καλύψουμε».

 

Είναι διαρκείς οι διαμαρτυρίες φορέων και κατοίκων για τη γέφυρα του Λουδία. Πόσο κοντά είναι η λύση του προβλήματος;

«Πράγματι, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η γέφυρα του Λουδία, στα σύνορα των νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, έχει ολοκληρώσει τον χρόνο ζωής της και χρήζει άμεσης αντικατάστασης για τον πρόσθετο λόγο ότι δέχεται βαριά οχήματα. Για πρώτη φορά σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέας γέφυρας είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και εκτιμούμε ότι στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του 2024 αυτό το έργο θα δημοπρατηθεί, ώστε σύντομα να έχουμε μια σύγχρονη γέφυρα, που θα είναι ασφαλής και θα καλύπτει τις νέες κυκλοφοριακές απαιτήσεις».

 

Μπορεί η Χαλκηδόνα να καταστεί ένας τόπος που θα προσελκύει επισκέπτες;

«Σίγουρα δεν είμαστε Μύκονος ούτε Χαλκιδική. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημεία τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο δήμος Χαλκηδόνας βρίσκεται πάνω σε κεντρικούς οδικούς άξονες (Θεσσαλονίκης – Έδεσσας/Ευζώνων -Αθηνών), από τους οποίους διέρχονται καθημερινά χιλιάδες επισκεπτών και τουριστών. Μια από τις περιοχές που θέλουμε να αποτελέσει την ισχυρή ταυτότητα του δήμου μας είναι αυτή του Αξιού. Η παραποτάμια ζώνη του Αξιού είναι μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την ανάδειξή της με διαδρομές, παρατηρητήρια της φύσης, κέντρα περιβαλλοντικής αγωγής και χώρους αναψυχής. Σε συνδυασμό και με τα μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή, όπως το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα, οι μακεδονικοί τάφοι του Αγίου Αθανασίου ή το νεκροταφείο των Βογομίλων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό τουριστικό πακέτο. Άλλωστε, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους στις υπέροχες ταβέρνες της περιοχής ή και να περιηγηθούν στα οινοποιία στις περιοχές της Αγχιάλου και της Νέας Μεσημβρίας. Ο δήμος μας μπορεί πράγματι να είναι εξωστρεφής».

 

Γιατί να επιλέξει κανείς τη δική σας παράταξη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

«Ζητάμε την εμπιστοσύνη, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε θέσει σε εξέλιξη. Έχουμε σχέδιο, για να αναδιοργανώσουμε τον δήμο μας και να τον καταστήσουμε πιο φιλικό στον δημότη, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Δουλεύουμε, ώστε ο δήμος Χαλκηδόνας να αποκτήσει τη φωνή που του αξίζει. Το ψηφοδέλτιό μας είναι και πάλι πολυσυλλεκτικό. Προχωράμε χωρίς αποκλεισμούς ή τοπικισμούς, με μοναδικό κριτήριο την αγάπη και τη διάθεση προσφοράς στον τόπο μας».

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, φ. 16-9-2023)