Λ. Μενδώνη: Παραδίδεται στο επόμενο τρίμηνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς

από Team MyPortal.gr
sms

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στην κοινωνία. Αυτό τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των αντικειμένων. Όπως σημειώσαμε, η υπουργός Πολιτισμού βρίσκεται στο Ηράκλειο από σήμερα Τρίτη.

Σχετικά με τα μνημεία τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσει τους πόρους, έχουν γίνει οι προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης και προχωρά κανονικά η διαδικασία».

Όπως συμπλήρωσε, δεν πρόκειται για έργα «που μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, κάθε μνημείο απαιτεί το δικό του χρόνο για την αποκατάσταση και τη μελέτη του» καταλήγοντας ότι οι διαδικασίες εξελίσσονται εντός χρονοδιαγράμματος.

Νομοσχέδιο για κρατικά μουσεία

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που μετατρέπει πέντε κρατικά μουσεία -μεταξύ αυτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «τα πέντε μουσεία τα οποία σήμερα λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες -ως διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων- ανεξαρτητοποιούνται, κρατούν όμως το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Δηλαδή, γίνονται ΝΠΔΔ προκειμένου να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και να μπορούν να κάνουν ορθότερα τον προγραμματισμό τους» ενώ σχολίασε και τις αντιδράσεις που υπάρχουν.