H πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης στα εκλογικά δικαιώματα των γυναικών και το πραγματικό νόημα της Ημέρας της Γυναίκας

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Η Θεσσαλονίκη ήταν πρωτοπόρα στα εκλογικά δικαιώματα των γυναικών.  Το δικαίωμα του εκλέγειν στις γυναίκες καθιερώθηκε με ΠΔ της 5ης Φεβρουαρίου 1930 ωστόσο μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και μόνο για τις γυναίκες που ήταν εγγράμματες και άνω των 30 ετών.   Για πρώτη φορά οι γυναίκες (λιγοστές) ψήφισαν στη Θεσσαλονίκη  καθώς στις 14 Δεκεμβρίου 1930 είχαν πραγματοποιηθεί εκλογές για τη διαδοχή του Νικόλαου Μάνου.

Το 1949 προβλέφθηκε και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις γυναίκες αλλά μόνο σε θέσεις δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.  Η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρησε και εκεί. Στις εκλογές του 1951 στο Δήμο Θεσσαλονίκης τις περισσότερες αναλογικά ψήφους συγκέντρωσε η Αρίστη Παγιατάκη που ωστόσο δεν έγινε δήμαρχος καθώς αυτό το επέτρεπε ο νόμος από το 1953 και μετά! Η πρωτιά της όμως έμεινε στην ιστορία.

Στη Θεσσαλονίκη εκλέχθηκε και η πρώτη ελληνίδα βουλευτής. Οι ελληνίδες απέκτησαν πλήρη το δικαίωμα ψήφου και εκλογές σε βουλευτικές εκλογές το 1952 και ψήφισαν για πρώτη φορά στις επαναληπτικές εκλογές του 1953 που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.  Σε αυτές εκλέχθηκε η πρώτη ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα υποψήφια της ΕΡΕ.

Από τη Θεσσαλονίκη κατάγεται και η πρώτη πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου που έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.  Μόλις το 2020!  Ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει εκλεγμένη γυναίκα πρωθυπουργό (από 27/8/2015 ως 21/9/2015 διετέλεσε διορισμένη υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου) αλλά ούτε και δήμαρχο Θεσσαλονίκης, καίτοι πριν πάνω από 70 χρόνια είχε γίνει η πρώτη πόλη της Ελλάδας με γυναίκα πρώτη στις εκλογές!

H γυναίκα σήμερα υστερεί δραματικά σε σχέση με τους άνδρες στη συμμετοχή της στα κοινά, κεντρική πολιτική και αυτοδιοίκηση.  Για αυτό και «χρειάζονται» ποσοστώσεις και «παγκόσμιες ημέρες» που φυσικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.  Το πρόβλημα της περιορισμένης συμμετοχής των γυναικών στα κοινά αντιμετωπίζεται με γενναίες πολιτικές που θα υποστηρίξουν τους πολλαπλούς της ρόλους.  Και σε κάθε περίπτωση όχι με «χρόνια πολλά» και λουλούδια που πολλοί μοιράζουν σήμερα στις γυναίκες.  Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που τιμάται σήμερα 8 Μαρτίου είναι ημέρα τιμής και ενδυνάμωσης των γυναικείων αγώνων για ουσιαστικά και όχι απλά τυπική ισότητα.