Εurostat: Η Ιταλία το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΙταλία εμφάνισε πέρυσι μακράν τον υψηλότερο λόγο δημοσιονομικού ελλείμματος προς το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε τη Δευτέρα η Eurostat, αφού το δημοσιονομικό κενό της Ρώμης για το 2023 διευρύνθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ από 7,2% που ήταν η εκτίμηση τον Μάρτιο.

Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου 3,5% των 27 χωρών της ΕΕ και υπογραμμίζει τις δυσκολίες του υπουργείου Οικονομικών να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Συνολικά, 11 χώρες ανέφεραν ελλείμματα άνω του ανώτατου ορίου της ΕΕ για το 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με 5,5%.

Η Κομισιόν αναμένεται να επικαλεστεί τη διαδικασία παράβασης του ελλείμματος για όλα αυτά τα κράτη, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι αυτόν τον μήνα.

Οι μόνες άλλες χώρες με ελλείμματα άνω του 5% πέρυσι ήταν η Ουγγαρία (6,7%), η Ρουμανία (6,6%) και η Πολωνία (5,1%), οι οποίες βρίσκονται εκτός ευρωζώνη.

Ξέφυγε λόγω Superbonus

Η τελευταία αναθεώρηση της Ιταλίας προς τα πάνω αναδεικνύει τους λανθασμένους υπολογισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τον αντίκτυπο των δαπανηρών φορολογικών κινήτρων για βελτιώσεις κατοικιών που εξοικονομούν ενέργεια.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους το Υπουργείο Οικονομικών είχε ως στόχο έλλειμμα 4,5% για το 2023 και τον Σεπτέμβριο το αναθεώρησε σε 5,3%.

Την 1η Μαρτίου, τα επίσημα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT το ανέφεραν στο 7,2%, πριν από τη νέα ανοδική αναθεώρηση της Δευτέρας στο 7,4%.

Η αναθεώρηση συνυπολόγισε επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την αξιοποίηση των κινήτρων, ιδίως του αμφισβητούμενου προγράμματος «Superbonus», το οποίο προσέφερε στους ιδιοκτήτες κατοικιών το 110% του κόστους των ανακαινίσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Το Superbonus, το οποίο θεσπίστηκε το 2020 και αναμένεται να καταργηθεί σταδιακά έως το τέλος του επόμενου έτους, κατέβαλε περισσότερα από 160 δισ. ευρώ από τις 4 Απριλίου, όπως δήλωσε η κυβέρνηση αυτόν τον μήνα, πολύ πάνω από κάθε προηγούμενη κυβερνητική εκτίμηση.

Απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Superbonus κόστισε σχεδόν 4% του ΑΕΠ μόνο το 2023, περισσότερο από πέντε φορές περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμήσει η Ρώμη τον περασμένο Απρίλιο.

«Κατά την εισαγωγή νέων κινήτρων, θα πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη των λαθών που χαρακτήρισαν αυτά τα πρόσφατα μέτρα», δήλωσε η Τράπεζα της Ιταλίας στους βουλευτές.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό της παραγωγής και υπό στενή παρακολούθηση από τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές, θα ακολουθήσει αυξητική τάση προς το 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2026, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.