Διαμαντής Γκολιδάκης: Χρειάζεται ένα νέο πρότυπο πολίτη-πολιτικού

από Team MyPortal.gr
sms

Γιατί ένας νέος άνθρωπος, επιστήμονας και επαγγελματίας ασχολείται με την πολιτική; Ο Διαμαντής Γκολιδάκης, ειδικός καρδιολόγος και διδάκτωρ Ιατρικής, είναι ένα τέτοιο πρόσωπο και με αφορμή την επιλογή του στο Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στο MyPortal.gr για την πολιτική επικαιρότητα, τη ΝΔ αλλά και τη δική του πολιτική παρουσία.

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 

Τι σηματοδοτεί η επιλογή σας στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ;

Το Μητρώο Στελεχών διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος. Επιχειρεί -και δείχνει να τα καταφέρνει- να φέρει για πρώτη φορά οργανωμένα κοντά, τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά, με την ιστορικότερη πολιτική παράταξη της μεταπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία. Η συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια είναι μαζική και δημιουργεί μία κοινωνική δυναμική, μια μαγιά ανθρώπινου δυναμικού η οποία παλαιότερα δεν είχε ασχοληθεί ενεργά μέσα στα πλαίσια κάποιου κομματικού σχηματισμού.

Όσον με αφορά, δεν μπορούσα να παραμείνω αμέτοχος στο κάλεσμα του Προέδρου της ΝΔ. Αν και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με ενδιέφεραν τα κοινά και υπήρξα ανέκαθεν ιδεολογικά προσκείμενος στην ΝΔ, επέλεξα τώρα να δώσω ένα πιο ενεργό παρών, στην προσπάθεια της παράταξης με τελικό στόχο την ανασυγκρότηση και ανέλιξη της πατρίδας μας. Αυτή η επιθυμία προέκυψε και λόγω της πίστης μου στο σοβαρό και υπεύθυνο της προσπάθειας που γίνεται. Είναι τιμή και ευθύνη για τους ανθρώπους που επιλεγήκαμε μέσω της αξιοκρατικής και αυστηρής διαδικασίας του μητρώου στελεχών, να προασπίσουμε και εμείς την ιδεολογική συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της παράλληλης ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού της, κάτι που αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας για την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα θέλατε να είστε και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στο πλαίσιο της ανανέωσης που επιδιώκει στα ψηφοδέλτια ο κ. Μητσοτάκης;

Το μητρώο πολιτικών στελεχών είναι ένα κάλεσμα για αγώνα. Αγώνα για τη βελτίωση της κοινωνίας μας, για την παλινόρθωση της οικονομίας μας και την μετεξέλιξη του κράτους σε φιλικότερες και δικαιότερες δομές και υπηρεσίες απέναντι στον πολίτη. Ξέρετε, είναι τουλάχιστον εγωκεντρικό, σε μία σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία όπως η Ελληνική, να διεκδικούμε προσωπικά αξιώματα, αντί να πασχίζουμε για το μεγαλύτερο αξίωμα όλων: Την ενεργό, ωφέλιμη συμμετοχή μας στην τιτάνια προσπάθεια που θα γίνει μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι μόνο το πρωταρχικό ζήτημα της οικονομίας, αλλά και πολλά ακόμα εθνικά προβλήματα, όπως το δημογραφικό, η ασφάλεια των πολιτών και η υγεία τους, τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Όσον με αφορά, οι παθογένειες που θα αφήσει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τόσες πολλές και οι “αρρυθμίες” τόσο μεγάλες, που …σίγουρα θα χρειαστεί και η βοήθεια ενός καρδιολόγου ώστε να τις θεραπεύσουμε. Το που ακριβώς μπορώ να συνεισφέρω, θα το αποφασίσει ο Πρόεδρος και αν χρειαστεί ο λαός. Προσωπικά, δηλώνω έτοιμος να αγωνιστώ για το καλό της Ελλάδας μας με όλες μου τις δυνάμεις.

Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με εσάς και άλλα στελέχη που έχουν επιλεγεί για το Μητρώο Στελεχών. Τι σας είπε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα σπάνιο χάρισμα: του αρέσει να ακούει. Αν δεν ακούς εξάλλου την κοινωνία, πως θα μπορέσεις να την υπηρετήσεις όταν χρειαστεί; Στη συνάντηση λοιπόν είχε όλη τη διάθεση και πρωταρχικό σκοπό να μας ακούσει, ακούγοντας μέσα από εμάς, τις αντιπροσωπευτικές φωνές όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, οι οποίες συντέθηκαν μέσω της διαφορετικότητας των προσωπικών διαδρομών του καθενός, βγάζοντας μία τελική συνισταμένη: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη οπισθοδρόμηση, χρειάζεται ταχύτατη επανεκκίνηση. Ο Κυριάκος αντάλλαξε απόψεις, προβληματίστηκε, στάθηκε ιδιαίτερα σε κάποιες ιδέες μας και ανανέωσε το ραντεβού του μαζί μας. Εξάλλου, η ανανέωση, ως τάση, είναι κυρίαρχη στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Όχι φυσικά ισοπεδωτικά σε σχέση με τα ικανά, παλαιότερα στελέχη που έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους με την αποδοχή τους από τον λαό, τα οποία τα τιμούμε όλοι και σεβόμαστε, αλλά εποικοδομητικά και συνθετικά. Την επόμενη ημέρα εξάλλου ,δεν περισσεύει κανείς άξιος και έντιμος.. .αρκεί να προέρχεται από την κοινωνία, να συμπορεύεται με την κοινωνία και να ενεργεί με αγάπη για την κοινωνία.

Γιατί ένας νέος άνθρωπος και επιτυχημένος επαγγελματίας να θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική;

Κύριε Πλάκα, αυτό το ερώτημα έχει κατά τη γνώμη μου μόνο μία και αυτονόητη απάντηση. Άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να έχουν μία αξιόλογη διαδρομή στην κοινωνία όπου δραστηριοποιούνται, εργάζονται και προβληματίζονται από τα κακώς κείμενά της, θα έπρεπε να παροτρύνονται να ασχοληθούν με την πολιτική. Πως μπορείς να υπηρετήσεις τους συμπολίτες σου, αν δεν έχεις συμβιώσει μαζί τους; Πως μπορείς να επιδιώκεις να προσφέρεις, αν δεν έχεις αφουγκραστεί τις αγωνίες, αν δεν έχεις ζήσει εσύ ο ίδιος μέσα στα προβλήματα, αν δεν έχεις νιώσει τις χαρές με τις μικρές επιτυχίες των συνανθρώπων σου και αν δεν έχει δει τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούν μία καλύτερη ζωή μέσα στην σκληρή καθημερινότητα; Όσον με αφορά, ως νέος δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά στον χώρο της υγείας, συνομιλώ καθημερινά με πολλούς ανθρώπους, διαφορετικών επαγγελμάτων και οικονομικής κατάστασης. Οι προβληματισμοί, οι ανάγκες και τα όνειρα των συμπολιτών μου, ήταν ένα βασικό κίνητρο ώστε να ασχοληθώ πιο ενεργά με τα κοινά. Κάτι βέβαια, που δεν σας κρύβω ότι απαιτεί μεγάλο κόπο, μιας και προσπαθώ σε καθημερινή βάση να το συνδυάσω παράλληλα με την καρδιολογική επιμέλεια, των ανθρώπων που μου έχουν αναθέσει τις τύχες της ιατρικής παρακολούθησης του εαυτού τους, αλλά και των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι μεγάλη η τιμή, αλλά κυρίως η ευθύνη, να σου εμπιστεύεται κάποιος το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτει, την υγεία του. Εμπιστοσύνη απαιτεί όμως και η πολιτική, που είναι επίσης σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, επηρεάζοντας με αυξημένη βαρύτητα το παρόν μας και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Έχω λοιπόν την πεποίθηση, πως η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί η κοινωνία μας, είναι η ανάσχεση της αποστασιοποίησης από τα δρώμενα και η συμμετοχή του απλού πολίτη στην διαμόρφωση των εξελίξεων. Πιστεύω ακράδαντα σε ένα νέο πρότυπο Πολίτη-Πολιτικού, το οποίο θα ξεπεράσει τα προσκόμματα και τις αγκυλώσεις του παλαιοπολιτικού συστήματος και θα αναδείξει επιτέλους καθαρές και ουσιαστικές λύσεις, που θα κάνουν τους Έλληνες να αισθανθούν και πάλι περήφανοι και πρωτοπόροι.

Θεωρείτε ότι το 2018 θα έχουμε εκλογές; Συνεργασίες και προτεραιότητες της ΝΔ; Ποιες θα πρέπει να ειναι;

Πιθανολογώ με βεβαιότητα, ότι όποτε και να γίνουν εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα λάβει την λαϊκή εντολή να κυβερνήσει. Για το καλό όλων μας, που βλέπουμε την Ελλάδα επί μια τριετία να είναι ουραγός στον ρυθμό ανάπτυξης μέσα στην Ευρωζώνη, όταν επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, είχε φτάσει το 2014 να κατέχει την πρώτη θέση στην σχετική κατάταξη, αυτή η επιλογή αποτελεί πλέον μονόδρομο. Μονόδρομο όμως δημοκρατίας, που τον εκφράζει ο ανανεωτικός και υπεύθυνος λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον εγγυάται η ιδεολογική συνέχεια της ενεργού παρουσίας του Κώστα Καραμανλή. Ας μην λησμονούμε ότι ιστορικά, η Ν.Δ, υπήρξε πάντοτε με τις στρατηγικές επιλογές της, στην «σωστή πλευρά της Ιστορίας», προεξάρχοντος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος θωράκισε μεταξύ άλλων και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι διατεθειμένος και απόλυτα έτοιμος, ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, με ωριμότητα, καθαρές θέσεις και έχοντας αξιολογήσει τα όποια λάθη του παρελθόντος, να θέσει το τραίνο της Ελλάδας στις σωστές ράγες και να το οδηγήσει με αξιοπιστία και ασφάλεια προς την κατεύθυνση που επιθυμούν όλοι οι Έλληνες: Την «Ανάσταση» της πατρίδας μας. Θα μας έχει συμπαραστάτες.