Κορωνοϊός: Διεύρυνση των οικονομικών μέτρων προστασίας

«Απλώνουμε δίχτυ ασφαλείας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας για την εφαρμογή νέων μέτρων. Παράλληλα, σημείωσε πως από την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας.

Εφαρμόζουμε πολιτικές για να κρατήσουμε κοινωνία όρθια, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ανέφερε πως με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί. Όπως τόνισε, πρόκειται για το 60% των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

«Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», είπε, ακόμη.

Όπως τόνισε, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5 του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο «είναι υψηλότερο από τον μέσο όσο στην ΕΕ, που είναι 2%».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως είναι δεδομένη η «επιβάρυνση του προϋπολογισμού», αναφέροντας πως επίκειται μία βαθιά κρίση και η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση, η οποία όμως θα είναι παροδική.

Ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος πως οι συνέπειες της πανδημίας θα περιοριστούν.

Είναι χρέος μας να συμπεριφερόμαστε με «υπομονή και κοινωνική αλληλεγγύη για να βγούμε» από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Γεωργιάδης: Δεν τίθεται ζήτημα capital controls

Κατά την δική του τοποθέτηση ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

«Στόχος να είναι όταν ξεπεράσουμε την κρίση με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Να βάλουμε μπρος όλες τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Όπως είπε, τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν θα είναι τα τελευταία.

«Όσο η κυβέρνηση αποφασίζει δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τόσο υλοποιούμε περισσότερα μέτρα για την στήριξη της εργασίας».

Στάθηκε στις κινήσεις που έχουν ληφθεί από πλευράς Ε.Ε. και οι οποίες δίνουν στη χώρα μας «μεγαλύτερη ευελιξία».

Ολοκληρώνοντας, κατέκρινε εντόνως τις φήμες περί επιβολής νέων capital controls, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν τη χώρα. Διαβεβαίωσε, δε, πως το «τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό».

No Comments Yet

Comments are closed