Θεσσαλονίκη, μεγάλες προσδοκίες

από Νίκος Σδούγγος
sms

του Νίκου Σδούγγου*

Στο κλασικό μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς που έχει μεταφερθεί πολλάκις τόσο στο θέατρο όσο και στη μεγάλη οθόνη, όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν μεγάλες προσδοκίες. Όλοι οι ήρωες έχουν μεγάλες προσδοκίες, ο ένας από τον άλλον και όλοι από τη ζωή. Όλοι λοιπόν προορίζουν τους εαυτούς τους ή για μεγάλους στόχους, ή για ακόμα μεγαλύτερες απογοητεύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη σε αυτές τις εκλογές δυστυχώς ακούμε πολλά λόγια και έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Πολύς λόγος γίνεται για έργα, τί συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Αν οι υποσχέσεις για έργα δε συνοδεύονται από την κατάλληλη χρηματοδότηση είναι απλά λαϊκισμός. Στο έργο του Ντίκενς το χρήμα παίζει σημαίνοντα ρόλο αφού οι χαρακτήρες χωρίζονται από βαθιά ταξική διαστρωμάτωση στην Βικτωριανή Αγγλία που διαβαίνει το κατώφλι του νέου καπιταλιστικού κόσμου αφήνοντας πίσω μια για πάντα τον παλιό κόσμο της αριστοκρατίας.

Όμως αν το χρήμα διαφέντευε τα πάντα, οι χαρακτήρες στο έργο του Ντίκενς θα ήταν ανήμποροι και μαριονέτες. Αντίθετα με εντιμότητα, υπομονή και κυρίως δουλειά κυνηγούν τα όνειρά τους όσο ανέφικτα ή ρομαντικά φαίνονται.

Γνωρίσματα που θα πρέπει να έχουν και οι υποψήφιοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης για να διεκδικήσουν για την πόλη κονδύλια και έργα. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να ορθώσουν την φωνή τους και το ανάστημά τους πράγμα που τα προηγούμενα χρόνια δεν είδαμε, καθώς στο πλαίσιο των εσωκομματικών ισορροπιών, και εν αναμονή υπουργοποίησης κάποιων εξ αυτών υπήρξε αφωνία. Δυστυχώς η αφωνία λειτούργησε σαν ασθένεια που μεταδόθηκε διακομματικά.

Η πόλη μας και η περιφέρεια μας για χρόνια, φαντάζει ως άλλος Πιπ του Ντίκενς που μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, η Κεντρική Μακεδονία, παρότι είναι η δεύτερη περιφέρεια με το μεγαλύτερο μερίδιο στο εθνικό ΑΕΠ, εντούτοις το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς καταλαμβάνει την όγδοη θέση, μεταξύ των 13 περιφερειών.

Όμως η Θεσσαλονίκη δεν έχει χρόνο να περιμένει, δε βρισκόμαστε στη ρομαντική και άγρια εποχή του Ντίκενς. Δεν περιμένουμε μια μυστηριώδη κληρονομιά από κάποιον δραπέτη Μάγκουιτς όπως στις Μεγάλες Προσδοκίες. Τα εργαλεία είναι εδώ, ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και πολλά άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, οφείλουμε να διεκδικήσουμε, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιλέξουμε ανεξαρτήτως του κόμματος που υποστηρίζουμε τους ανθρώπους εκείνους που και ξέρουν και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής. Σε κάθε κόμμα υπάρχουν άξιοι και ικανοί άνθρωποι για να μας εκπροσωπήσουν και να σταθούν στο ύψος αυτής της πόλης που άλλοτε υπήρξε πρυτανείο κοσμοπολιτισμού, προόδου και ανάπτυξης.

Αλλιώς θα ζούμε για πάντα στο ερειπωμένο αρχοντικό της μις Χάβισαμ, ως άλλη κακομαθημένη Εστέλλα. Στο χέρι μας είναι.

*ο Νίκος Σδούγγος είναι πολιτικός επιστήμονας και μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Πλήροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (TV100-FM100-FM100,6)

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 13-5-2013)