Θεσσαλονίκη: Η ανασκόπηση του 2019

Αναμφίβολα το θέμα της τραγικής κατάστασης του ΟΑΣΘ καθώς και η αλλαγή σχεδιασμού για την κατασκευή του Μετρό με επίκεντρο το σταθμό Βενιζέλου και τη διαχείριση των σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων, κυριάρχησαν στην επικαιρότητα της Θεσσαλονίκης το 2019. Το ΜyPortal.gr σας θυμίζει τις στιγμές και τα γεγονότα που κυριάρχησαν:

ΟΑΣΘ: Η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες χειροτερεύει διαρκώς. Το 2019 δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη αναφορικά με την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ωστόσο η νέα διοίκηση προχώρησε στη λήψη μιας σειράς αποφάσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς και να αυξήσουν το στόλο των λεωφορείων. Αυτές αφορούν τη συμφωνία που θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιανουάριο ώστε το συγκοινωνιακό έργο εκτός Πολεοδομικού Συγκροτήματος να εκτελείται από τα ΚΤΕΛ, τη μίσθωση μεταχειρισμένων λεωφορείων και την επισκευή άλλων που σήμερα είναι παροπλισμένα.

Μετρό: Η νέα διοίκηση άλλαξε το σχεδιασμό και ανακοίνωσε παράδοση όλης της βασικής γραμμής την άνοιξη του 2023 ενώ ελλείψει πόρων παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες το θέμα της επέκτασης στα δυτικά. Το ΚΑΣ έδωσε το πράσινο φως στην πρόταση για κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων κάτι που έχει διχάσει την πόλη.

Αλλαγή σελίδας στο Δήμο Θεσσαλονίκης:: Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 19 υποψήφιοι δήμαρχοι κατέβηκαν στο στίβο των εκλογών. Το νήμα έκοψε πρώτος, με θρίαμβο στο δεύτερο γύρο, ένα αουτσάιντερ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Παρά το ότι είχε, λόγω απλής αναλογικής, μόλις 7 στους 49 δημοτικούς συμβούλους γρήγορα συγκρότησε διαπαραταξιακή διοίκηση.

Επανεκλογή Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια: Με περίπατο ο Απόστολος Τζιτζικώστας επανεξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το υχηλότερο ποσοστό πανελλαδικά, στην 2η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Στη συνέχεια εκλέχθηκε και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Το εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα: Με πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο  και στη συνέχεια κατατέθηκε προς κατοχύρωση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε το εμπορικό σήμα για τη διάκριση των μακεδονικών προϊόντων. Το σήμα έχει ως κεντρικό σύνθημα «Μakedonia the Great”.

Nέος πρύτανης στο ΑΠΘ: Ο καθηγητής κτηνιατρικής Νίκος Παπαϊωάννου εκλέχθηκε νέος πρύτανης στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Υπερμαχος της αλλαγής του πλαισίου στο άσυλο, που τελικά προώθησε η κυβέρνηση, προχώρησε άμεσα σε μέτρα για τη βελτίωση της ασφἀλειας στους χώρους του ΑΠΘ όπως το κλείδωμα των πορτών τις βραδινές ώρες.

Ο κλοιός των διοδίων: Πέριξ της Θεσσαλονίκης εντός των ορίων της περιφερειακής ενότητας λειτούργησαν ήδη δύο νέοι σταθμοί διοδίων από την Εγνατία Οδό, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις: στο ύψος του Ωραιοκάστρου και στην Ασπροβάλτα, που ήρθαν να προστεθούν σε αυτά της Ανάληψης και των Μαλγάρων. Ο σχεδιασμός της Εγνατίας Οδού προβλέπει τη λειτουργία και άλλων σταθμών μέσα στο 2020, κυρίως πλευρικών.

Το νταμπλ του ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο, το φλοιοφάγο έντομο που έπληξε μεγάλο μέρος του Σειχ Σου, η ανακοίνωση για την κατασκευή της νέας περιφερειακής οδού και η παράδοση (επιτέλους) των ανισόπεδων κόμβων της δυτικής περιφερειακής, τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»», τόσο με τον 10/28 που παραδίδεται όσο και με τον νέο τερματικό σταθμό καθώς και η ένταξη της ανάπλασης της ΔΕΘ στα 5 εμβληματικά κυβερνητικά έργα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχουν επίσης μια κεντρική θέση στην ανασκόπηση του 2019 για τη Θεσσαλονίκη.

No Comments Yet

Comments are closed