Θεοδωρικάκος: Οι Πρυτάνεις να εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας στα πανεπιστήμια

από Team MyPortal.gr
sms

Την υποχρέωση των Πρυτάνεων να φτιάξουν σχέδια ασφαλείας στα πανεπιστήμια, όπως προβλέπει η νομοθεσία και να βάλουν περιστρεφόμενες πόρτες στις εισόδους των Πανεπιστήμιων προκειμένου να είναι ελεγχόμενη η είσοδος καθώς και κάμερες, υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στο Real FM τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ασφάλεια στα πανεπιστήμια. «Οι Έλληνες επενδύουν πολλά χρήματα για να εισαχθούν τα παιδιά τους στις πανεπιστημιακές σχολές και να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Δεν μπορεί λοιπόν, τα πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, γνώσης, επικοινωνίας και ελευθερίας να μετατρέπονται σε παράγκες βιαιότητας περιθωριακών ομάδων οι οποίες προβαίνουν σε απαράδεκτες πράξεις», τόνισε. Άρα, συνέχισε, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να υπάρχει ασφάλεια στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν νόμοι».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Προστασίας πέραν της εκπαίδευσης των 400 ατόμων που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, «η Ελληνική Αστυνομία τους τελευταίους τρεις μήνες έχει μπει πέντε φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους για να επαναφέρει τα πράγματα στη νομιμότητα, βάζοντας τέλος σε μία περίπτωση κατάληψης χώρου τριάντα τεσσάρων ολόκληρων ετών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πρωτοφανή άθλια κατάσταση, η οποία επαναλαμβάνω έλαβε τέλος σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές»

Για τον βιασμό της 24χρονης

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, οι νόμοι ισχύουν για όλους τους ανθρώπους και δε μας ενδιαφέρει ποια είναι η θέση τους μέσα στο δημόσιο βίο, ή ποια είναι οικονομική κατάστασή τους. Οι νόμοι είναι νόμοι, αφορούν όλους και τηρούνται για όλους. Επίσης, η εικόνα που θα σας πω ότι έχω για την αστυνομία είναι ότι έχει κάνει με επαγγελματισμό τη δουλειά της. Κάνουμε τα πάντα και να μη συγκαλύπτεται τίποτε από μία υπόθεση, άλλο τόσο σπουδαίο είναι, να μη γινόμαστε δικαστές εμείς οι ίδιοι, οι τρίτοι»

Όπως ανέφερε, «η υπόθεση, με όλα τα στοιχεία, με όλα τα δεδομένα, με όλα τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν διαβιβαστεί στην Δικαιοσύνη. Ήμουν μέχρι χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και ρώτησα αν έχουν βγει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έχουν γίνει στην κοπέλα. Θέλω να σημειώσω ότι εξετάσεις αυτές γίνονται από εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και η απάντηση που έχω λάβει από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είναι ότι δεν έχουν έρθει».

Για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

Για την αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας ανέφερε ότι «πρόκειται να αυξήσουμε τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Επίσης, αυξάνουμε σταθερά και μεθοδικά τη συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτό τον τομέα, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι κυρίως γυναίκες καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στους δήμους, στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων».

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ιδρύσει στην Ελληνική Αστυνομία 6 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, 5 στο λεκανοπέδιο της Αττικής και 1 στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στο τελευταίο που το επισκέφθηκα χθες έχει πάρα πολλή δουλειά. Μόνο να καταλάβετε ότι σε τέσσερις μήνες ασχολήθηκε με 180 τέτοιες υποθέσεις ενώ σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης στο ίδιο διάστημα είχαν 1000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», πρόσθεσε.

Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Το τελευταίο πεντάμηνο αν συγκρίνουμε με το 2019 και 2018, και το λέω αυτό γιατί πέρυσι είχαμε την καραντίνα, υπάρχει σημαντική μείωση στην Ελλάδα της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας, δηλαδή κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, όλα αυτά όλα αυτά που θίγουνε το νοικοκυριό, την οικογένεια καθενός από τους πολίτες. Συγκεκριμένα έχουμε μία κάμψη 20 με 25%.