Θεμιστοκλέους: Το 0.46% του πληθυσμού εμβολιάστηκε- Δόσεις για 15 εκατ. πολίτες

Έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη σε 0,46% του πληθυσμού στην Ελλάδα, τόνισε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στη χώρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μέχρι τις 5 το απόγευμα έγιναν 4.873 εμβόλια και συνολικά από 27/12,  49.661, διευκρίνισε προσθέτοντας πως η ΕΕ διαπραγματεύτηκε με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις δόσεις των εμβολίων και κάθε χώρα παίρνει ποσότητα ανάλογη με πληθυσμό της.

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%, εξήγησε.

Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που τις αντιστοιχούν, συνέχισε τονίζοντας πως η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που τις αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες.

Με βάση αυτά η χώρα μας έχει εξασφαλίσει 26.000.090 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.000.450 πολιτών.

Η προμήθεια δόσεων περισσότερων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι κοινή ευρωπαική πολιτική, για να περιοριστεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων, κίνδυνος που υφίσταται ακόμα και τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουν, προς το παρόν, εγκριθεί όλα τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων,εξήγησε ο κος Θεμιστοκλέους.

Κάνοντας αναλυτική αναφορά στις παραδόσεις που γίνονται και θα γίνουν, είπε ενδεικτικά πως μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μας παραδοθούν συνολικά από την Pfizer 1.348.425 δόσεις.

«Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ο αριθμός είναι «ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις».

«Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία για τους κατοίκους νησιωτικής χώρας, λέγοντας ότι μέλημα είναι να μεταφέρουν τα εμβόλια σε όλα τα σημεία, ακόμα και σε νησίδες με πολύ λίγους κατοίκους.

Πηγή: skai.gr

 

No Comments Yet

Comments are closed