Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Εκανε πίσω ο Ερντογάν, κοινή ανακοίνωση από τους «29»

Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σήμερα, στο τέλος μιας Συνόδου Κορυφής για την 70ή επέτειο της Συμμαχίας που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους και αναγνώρισαν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια Σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».
Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Reuters είχε μεταδώσει ότι η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Ο Ερντογάν είχε δηλώσει επ’ αυτού ότι δεν “εκβιάζει”, αλλά απλώς δικαιούται να κάνει χρήση του βέτο…

No Comments Yet

Comments are closed