Οι περικοπές στις συντάξεις κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών…

από Team MyPortal.gr
sms

Τη σημασία των επερχόμενων περικοπών στις συντάξεις από την αρχή του νέου έτους προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι πολιτικοί παρατηρητές, καθώς αυτό θεωρείται ως ιδιαίτερα κρίσιμο για τον καθορισμό της ημερομηνίας των επόμενων εθνικών εκλογών.

Στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το ψαλίδι, καθώς αναγνωρίζουν, κάτι που έγινε αντιληπτό και στην τελευταία  συνεδρίαση της ΚΟ, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, με μια ακόμα (και μάλιστα οριζόντια) περικοπή συντάξεων, στη βάση της δέσμευσης που ανέλαβε για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος γνωρίζει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται για την κυβέρνησή του ένα τέτοιο μέτρο, ετοιμάζεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη δέσμευση σε σχέση με τη μείωση στις συντάξεις. Με όπλο του το υψηλότατο, λόγω υπερφορολόγησης, πρωτογενές πλεόνασμα.

Εφόσον οι νέες περικοπές στοχεύουν στη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τσίπρας με το όπλο της «υπεραπόδοσης» αναμένεται να ρίξει το τελευταίο του χαρτί και αυτό δεν είναι άλλο από την αξίωση να μην εφαρμοστεί η περικοπή από την αρχή του έτους. Αυτό δείχνουν και δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπου μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «επίτευγμα του ελληνικού λαού» την υπεραπόδοση της οικονομίας, ενώ με μία αναφορά έστρωσε το χαλί των διεκδικήσεων. «Συνεχίζουμε με ευαισθησία σε μια οικονομική ισορροπία όχι για να προστεθούν μέτρα αλλά να αφαιρεθούν κάποια και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Μια φράση που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει το επόμενο διάστημα να μην ισχύσουν από 1/1/2019 οι περικοπές στις συντάξεις.

Τις επιπτώσεις από ένα τέτοιο μέτρο έσπευσαν να περιγράψουν με μελανά χρώματα στην πρόσφατη  συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από δέκα βουλευτές, ανάμεσά τους και ο ανήκων στο στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης.

Αυτό σημαίνει ότι η  κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει παρασκηνιακά τους εταίρους ότι όσο η οικονομία υπεραποδίδει και υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από τον στόχο δεν υφίσταται λόγος για περικοπή συντάξεων. Ετσι θα παραμείνει πιστή στη διαβεβαίωσή της ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χωρίς να αποκλείεται και αυτό που είπε χτες ο Πάνος Σκουρλέτης για ταυτόχρονες κάλπες τον Οκτώβριο του 2019, με τη διεξαγωγή των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον ίδιο χρόνο.

Σε περίπτωση που η δέσμευση για τις περικοπές στις συντάξεις δεν παγώσει, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για εκλογές πριν από τη μείωση των συντάξεων, άρα μετά το φετινό καλοκαίρι.

-Ο Νεολαίος-