Ο ΕΟΔΥ “ξεχνάει” τη Θεσσαλονίκη – Ελάχιστα τα σημεία για rapid test

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Διαβάζω στο ενημερωτικό του ΕΟΔΥ πως σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιούνται δωρεάν self test μόνο στη Nότια Πύλη της ΔΕΘ.  Προφανώς λόγω Θεοφανείων στήνεται μόνο ένα σημείο ελέγχου παρά το γεγονός πως η προσέλευση των πολιτών λόγω της αγωνίας, της υπευθυνότητάς τους αλλά και της ανάγκης επιβεβαίωσης της ασθένειας μετά από ένα self test και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης, είναι μόνο ένα.  Την ίδια στιγμή σε πόλεις όπως το Ηράκλειο ή η Καρδίτσα υπάρχουν δύο σημεία για ελέγχους. Και πολύ καλώς υπάρχουν.

Μπαίνω στον πειρασμό να ελέγξω πόσα σημεία για rapid test υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες και ανατρέχω σε δημοσιεύματα:

Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν μόλις 4 σημεία ενώ στην Αθήνα 16 και σε Ηράκλειο και Πάτρα από 3.  Την επομένη στη Θεσσαλονίκη (μόνο μέσα στην πόλη και όχι σε όλον τον νομό) υπήαρχαν 6 σημεία ενώ στο νομό Ηρακλείου 6, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας 3.  Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου η Θεσσαλονίκη είχε πάλι 6 σημεία για ελέγχους ενώ πόλεις με πολύ μικρότερο πληθυσμό, όπως η Λαμία, τα Χανιά και η Καλαμάτα είχαν από 2.

Δεν γίνεται σε μια πόλη ενός εκατομμυρίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που μάλιστα επί μακρόν κρατούσε το αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα να υπάρχουν τόσα λίγα σημεία δωρεάν ελέγχου. Προφανώς και το θέμα δεν είναι να μειωθούν από άλλες περιοχές για να αυξηθούν εδώ (η παράθεση των στοιχείων έγινε για να καταδειχθούν τα λίγα σημεία στη Θεσσαλονίκη) αλλά να δημιουργηθούν περισσότερο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή με την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης «Όμικρον» και το βαρύ επιδιμιολογικό φορτίο που φέρει επί μήνες η Θεσσαλονίκη.

Θα έπρεπε, τουλάχιστον σε αυτήν την φάση της πανδημίας, να υπάρχουν σημεία σε κάθε Δήμο της πόλης και σε σημεία σε όλο το νομό.  Είναι ευθύνη της πολιτείας τα σημεία ελέγχου να πολλαπλασιαστούν και ευθύνη των τοπικών φορέων και πολιτικών να το διεκδικήσουν.