Η Ελλάδα οχυρώνει την ειρήνη της

από Γκιουλέκας Κώστας
sms

Tου Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, βουλευτή ΝΔ, Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Η Ελλάδα, με γνώμονα την υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και, κατ’ επέκταση, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, προχωρεί σε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει αποφέρει απτά και σημαντικά αποτελέσματα.  Η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, στέλνοντας το μήνυμα ότι, ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, εργάζεται για την ειρήνη και επιδιώκει διαρκώς την εκτόνωση της έντασης μέσω του διαλόγου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.  Θέτει, όμως, και τις κόκκινες γραμμές της.

Σε αυτήν, λοιπόν, την κρίσιμη περίοδο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνει τις δραστηριότητές της σε τρεις άξονες: τον πολιτικό, τον διπλωματικό και τον επιχειρησιακό. Συνάπτει νέες συμμαχίες και συμφωνίες, όπως η αμυντική συμφωνία με Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμβαθύνει τις σχέσεις της και ενισχύει ακόμη περισσότερο τις συμμαχίες της με νέες συμφωνίες, όπως με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, και καθιστά εμφανέστατη την πολιτική παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε ένα συνεχή μαραθώνιο επαφών, διαβουλεύσεων και συζητήσεων και, ταυτόχρονα, στον τομέα της άμυνας, η χώρα μας συστηματικά και αθόρυβα αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, κάνοντας ακόμη πιο ισχυρό και αποτελεσματικό τον αποτρεπτικό αυτόν παράγοντα που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής – αλλά όχι αδράνειας, οχυρώνει την ειρήνη της και παρατηρεί τα επόμενα βήματα της Τουρκίας.

Η Ελλάδα εισήλθε στο 2022 πιο ισχυρή, πιο δυνατή και μεταβάλλεται σε έναν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι σε θέση και διαθέτει την απαραίτητη ισχύ ώστε να διαφυλάσσει αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της και να εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη του ελληνικού λαού.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 5-3-2022