Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών ο Άλμπερτ Μπουρλά

από Team MyPortal.gr
sms

Επίτιμος διδάκτωρ των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύθηκε ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, κατά την τιμητική εκδήλωση αναγόρευσης που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου, το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής, προτάθηκε για την απονομή του τίτλου για την πολυετή προσφορά του στο χώρο της υγείας και στον τομέα της έρευνας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. «Τιμή και χαρά να εκπροσωπώ την κυβέρνηση στην τιμητική εκδήλωση για έναν σπουδαίο Έλληνα, στο πρόσωπο του οποίου αναδεικνύεται το πιο όμορφο πρόσωπο της ελληνικής εκπαίδευσης, επιστήμης και καινοτομίας» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Σε χαιρετισμό του, ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε στην παγκόσμια έρευνα και τις νέες ανακαλύψεις που θα δημιουργήσουν σημαντικές καινοτομίες που θα αλλάξουν τις ζωές των ασθενών σε όλο τον κόσμο.

«Την επόμενη δεκαετία, θα ζήσουμε μια επιστημονική Αναγέννηση, οδηγούμενη από την πρόοδο στη βιολογία και την τεχνολογία, που θα ενωθούν και θα προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους ασθενείς, σε μεγάλη κλίμακα», ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην τεχνολογία mRNA, την τεχνολογία σύζευξης αντισώματος – φαρμάκου (ΑDC), τη χρήση της ιατρικής ακριβείας προς όφελος των ασθενών με καρκίνο, αλλά και στις γονιδιακές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα, πρωτοποριακά οφέλη σε ασθενείς με σπάνιες γενετικές νόσους.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η αναγόρευσή μου σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Πατρών – ένα από τα πλέον εξέχοντα πανεπιστήμια στην Ελλάδα με σημαντικό επιστημονικό αποτύπωμα και ακαδημαϊκές διακρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά σχετικά με την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί σημαντικό κέντρο Καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνεργασία που έχουμε ήδη συνάψει για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που όχι μόνο εκπαιδεύουν την νέα γενιά επιστημόνων αλλά αποτελούν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε.

Τη συμβολή του Άλμπερτ Μπουρλά στην ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού ανέδειξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας: «Τιμούμε απόψε ένα σημαντικό άνδρα, του οποίου η συμβολή στην πρόοδο της διαδικασίας ανακάλυψης ενός εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ και στη συνέχεια στον τρόπο διάθεσής του είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, συνδυάζοντας την αφοσίωσή του, τόσο στην επιστήμη όσο και στην επιχειρηματικότητα, μας πρόσφερε μια ξεκάθαρη απόδειξη για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η επιστήμη και η ομαδική προσπάθεια. Μα πάνω απ’ όλα τον ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί ως Έλληνας, τιμά το όνομα της πατρίδας μας διεθνώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτές, ο μητροπολίτης Πατρών, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Γιώργος Τσούνης, οι γενικοί γραμματείς Ιθαγένειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, πρυτάνεις άλλων πανεπιστημίων, ο διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών, αντιπεριφερειάρχες, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, δήμαρχοι άλλων δήμων, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρώην υπουργοί, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, ο διοικητής του ΠΓΝΠ, η διοικήτρια του Καραμανδανείου, πρόεδροι επιμελητηρίων και επιστημονικών συλλόγων και λοιπών φορέων.