Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν για δεύτερη μέρα στην Τουρκία

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη μέρα σήμερα Τετάρτη στην Τουρκία, μετά την υποτίμηση ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την κακή πορεία της οικονομίας, καθώς και για το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλατεία Ταξίμ έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα «Κυβέρνηση παραιτήσου» και «ΑΚΡ παραιτήσου», ενώ χτυπούσαν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Επενέβη η αστυνομία και έγιναν συλλήψεις.

Βουτιά 22% σε μία εβδομάδα

Η ιστορική πτώση της λίρας κατά 15% την Τρίτη προκάλεσε όλεθρο στις τιμές, ανέφερε το Reuters και έχει παγώσει το εμπόριο, ενώ κανένα δάνειο δεν πραγματοποιείται από τις τράπεζες, λόγω της αβεβαιότητας για την ισοτιμία.

Χάος έχει επικρατήσει και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple να σταματούν τη διάθεση προϊόντων τους.

Το νόμισμα υποχώρησε προς το χαμηλό ρεκόρ του, εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις πρόσφατες απότομες μειώσεις των επιτοκίων παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αντιστροφή.

Η λίρα έχει χάσει το 43% της αξίας της φέτος και πάνω από 22% μόνο από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

No Comments Yet

Comments are closed