Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες

από Team MyPortal.gr
sms

Την ανάγκη ενίσχυσης των στρατιωτικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, χωρίς όμως να εγκαταλείψει καθόλου ούτε τις διπλωματικές ενέργειες προς γείτονες και συμμάχους ούτε τις προσπάθειες σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, επεσήμανε στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος.

«Η Ελλάδα, αν θέλει να έχει ασφάλεια και σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο απέναντι σε μια Τουρκία που αναγνωρίζει μόνο την ισχύ ως κριτήριο κατάταξης στην παγκόσμια αρένα, θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η χώρα θα πρέπει να ισχυροποιήσει την αποτρεπτική της ικανότητα γρήγορα και αποτελεσματικά σε μεγάλο χρονικό βάθος και να αποδεχθεί το οικονομικό βάρος που αυτές συνεπάγονται, με έμφαση:

• Στις αεροναυτικές της δυνατότητες.

• Στην αύξηση της ευκινησίας, κινητικότητας και ευελιξίας των πλέον ευέλικτων τμημάτων των ΕΔ, που στην Ελλάδα αποκαλούμε «Ειδικές Δυνάμεις» και

• Στην βελτίωση της αποτελεσματικής αμυντικής δυνατότητας των νησιών».

Ο κ. Κωσταράκος τόνισε ότι «όλες οι θεσμοθετημένες προβλέψεις της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα με βάση το γεγονός ότι το επιχειρησιακό έργο, όπως και η περιοχή ενδιαφέροντος της Ελλάδος, έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Χρειαζόμαστε περισσότερα και ικανότερα πολεμικά πλοία, περισσότερα και ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη και μεγαλύτερα ποσοστά στελέχωσης των χερσαίων μονάδων. Αν η πρόσφατη Νέα Δομή Δυνάμεων δεν ισχυροποιεί τις ΕΔ τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αλλά απλά αναβαθμίζει ποιοτικά και “στιλβώνει” δυνατότητες που αποφασίστηκαν πριν από δεκαετίες, τότε θα πρέπει σύντομα να έχουμε μια νεότερη Νέα Δομή Δυνάμεων».

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε πως «βρίσκεται σε μια αναθεωρητική τροχιά, στολισμένη με μεγαλοϊδεατικό εθνικισμό» και πρόσθεσε ότι έχει εργαλειοποιήσει «τη μετανάστευση, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ισλαμισμό». Απέναντι στην Ελλάδα, είπε, «εμφάνισε ένα καινούργιο αφήγημα με πεμπτουσία αυτής της μαξιμαλιστικής πολιτικής της Γαλάζιας Πατρίδας», που αφορά στην «επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούσαν ότι τους ανήκουν λόγω του οθωμανικού παρελθόντος».

Επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «ο έλεγχος των θαλασσίων διόδων στην Ανατολική Μεσόγειο», η διανομή του ενεργειακού πλούτου «με δικούς της όρους, ανεξάρτητα από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις» αλλά και ενέργειες για «τη δυναμική άρση του (κατά τη γνώμη της) ελληνικού στρατηγικού θαλάσσιου και εναέριου ασφυκτικού εναγκαλισμού στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο με την ελληνική κατοχή και στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».