Ζάεφ: Μέχρι τέλη Μαρτίου λύση για το όνομα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό ακόμη και μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο «Balkan Investigative Reporting Network» (BIRN) ανέφερε ότι κάθε μήνας που περνάει χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν συμφέρει τις δύο χώρες (ΠΓΔΜ και Ελλάδα).

«Για εμάς ούτε ο Ιούνιος είναι τελική προθεσμία σε σχέση με το ΝΑΤΟ, επειδή έχουμε αυτόματη πρόσκληση ένταξης και δεν χρειάζεται να γίνει σε Σύνοδο Κορυφής. Είναι όμως καλό να τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο, γιατί έτσι θα ενθαρρύνει τις αποφάσεις για ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, γνωρίζω ότι κάθε επόμενος μήνας δεν θα είναι υπέρ μας. Επιθυμία και φιλοδοξία μου, επιθυμία της κυβέρνησης, του Νίκολα Ντιμιτρόφ (σ.σ ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ), όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αν το παρατείνουμε δεν θα μας βοηθήσει, επειδή υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικά ρεύματα που οδηγούν σε μη επίλυση αυτού του προβλήματος» ανέφερε όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί εξίσου να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

«Παραμένω στην πεποίθησή μου πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θέλει να βρεθεί λύση. Βλέπω πως και ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς κάνει προσπάθειες. Παραμένω στην αίσθηση που με οδηγεί από την αρχή: ότι η λύση είναι δυνατή. Αλλά παραμένουμε και στις θέσεις ότι η λύση αυτή θα πρέπει να σημαίνει προστασία της ταυτότητας και της αξιοπρέπειας των δύο πλευρών» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ τεθεί ως αναγκαίος όρος για την επίτευξη λύσης, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτουν επιτακτικά όρους.

No Comments Yet

Comments are closed