Τσεχία: Δύσκολο τεστ για τον απερχόμενο πρόεδρο Ζέμαν οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα και αύριο

Στις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο οι Τσέχοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες θέτει υποψηφιότητα και ο απερχόμενος πρόεδρος Milos Zeman, ένας αντιμουσουλμάνος, φιλορώσος που εμφανίζεται να έχει μικρό προβάδισμα έναντι των φιλοευρωπαίων αντιπάλων του.

Η αναμέτρηση προβλέπεται δύσκολη για τον 73χρονο βετεράνο της αριστεράς ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία. Μεταξύ των οκτώ υποψήφιων βασικός του αντίπαλος είναι ο πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών Jirí Drahos.

«Φυσικά και έχω αγωνία», παραδέχθηκε ο Zeman σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην εφημερίδα Dnes.

Οι τσέχικες εταιρείες στοιχημάτων εκτιμούν ότι ο Zeman θα επανεκλεγεί, όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου ο Drahos ενδέχεται να κερδίσει στον δεύτερο γύρο, που είναι προγραμματισμένος για τις 26 και 27 Ιανουαρίου, με 48,5% έναντι 44% για τον απερχόμενο πρόεδρο.

«Πρέπει να είμαι προετοιμασμένος ότι θα βρεθώ σε δύσκολη θέση στον δεύτερο γύρο», σχολίασε ο Zeman, προτού παραπονεθεί για «τον εθνικό χαρακτήρα των Τσέχων», σύμφωνα με τον οποίο «όσοι χάνουν ενώνονται για να ρίξουν αυτό που τους ξεπερνά».

Ο Zeman, που αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να συμμετάσχει σε τηλεμαχίες με τους αντιπάλους του, έχει τη στήριξη της υπαίθρου και των εργατών. Σε μια χώρα που είναι κατά πλειοψηφία αντίθετη στη μετανάστευση βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική κρίση «οργανωμένη εισβολή» και επεσήμανε ότι οι μουσουλμάνοι «δεν μπορούν να ενσωματωθούν».

Αντίθετα ο Drahos, ένας κεντρώος φιλελεύθερος, είναι ο υποψήφιος που προτιμούν οι μορφωμένοι και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Φιλοευρωπαίος, πιστεύει ότι η Πράγα «μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ΕΕ».

Στη διάρκεια μιας τηλεμαχίας που μεταδόθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ, επιτέθηκε στον Zeman για την εσωτερική του πολιτική. Ένας αρχηγός κράτους θα πρέπει «να φέρνει περισσότερο πολιτισμό στην πολιτική σκηνή», σχολίασε αναφερόμενος στον απότομο χαρακτήρα του απερχόμενου προέδρου.

«Γιατί η κάτω βουλή αναλώνεται τόσο με διαμάχες; Φταίει ο πρόεδρος Zeman», συνέχισε ο Drahos προτού κατηγορήσει τον απερχόμενο πρόεδρο ότι στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του λαϊκιστή συμμάχου του Andrej Babis και ότι θέλει να του «επιτρέψει να κυβερνά για όσο θέλει».

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Zeman διόρισε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο Babis, η οποία όλα δείχνουν ότι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Ο Babis, το κόμμα του οποίου ANO κέρδισε 78 από τις 200 έδρες στην κάτω βουλή, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Zeman χθες.

«Πρόκειται για μια δήλωση του Andrej Babis, όχι του κινήματος. Δεν πρόκειται για μια έκκληση προς τους ψηφοφόρους μας. Αν πω ότι θα ψηφίσω τον Milos Zeman, δεν θα αποτελέσει έκπληξη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed