Προσοχή στις εξαγγελίες…

από Ζορπίδης Μιχάλης
sms

Η ΔΕΘ πλησιάζει και μαζί της όλη εκείνη η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης (και δευτερευόντως της αντιπολίτευσης) με εξαγγελίες, ανακοινώσεις, δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Κανείς από εμάς, τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, δεν ξεχνούμε τις πικρές εμπειρίες που έχουμε βιώσει τα προηγούμενα χρόνια στη διάρκεια της ίδιας επικοινωνιακής καταιγίδας. Δε θα μας αδικήσει κανείς, εάν σημειώσουμε ότι τα βιώματα το παρελθόντος μας έχουν κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικούς απέναντι σε τέτοια λόγια.

Βέβαια, η φετινή επικοινωνιακή καταιγίδα της ΔΕΘ συμπίπτει με την ολοκλήρωση του «Ελληνικού Προγράμματος Στήριξης», για το οποίο τόσα πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Από τη δική μας πλευρά, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε πως τόσο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού όσο και στη σύσκεψη των φορέων στο ΥΜΑΘ δε διαφαίνονται ευοίωνες προοπτικές. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι στη φετινή σύσκεψη στο ΥΜΑΘ υπό τον κ. Τσίπρα ο εκπρόσωπος του ΕΕΘ πήγε με το περυσινό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων, οι οποίες υπέστησαν κάποιες μικρές επικαιροποιήσεις.

Θα ελπίζαμε, λοιπόν, και θα ευχόμασταν πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε τέσσερις εξαγγελίες τουλάχιστον για τον δικό μας χώρο, αυτόν της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  1. Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και να μειώσει όλους τους φορολογικούς συντελεστές. Όπως άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου, κ. Γεωργιάδης, «εντυπωσιαζόμασταν και εμείς οι ίδιοι με το πόσο αυξάνονταν τα δημόσια έσοδα όσο μειώναμε τους φόρους».
  2. Να προχωρήσει σε δραστική μείωση του κόστους που όλοι μας πληρώνουμε για τον δημόσιο τομέα. Να καταργήσει άχρηστες δημόσιες υπηρεσίες, να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές τους σε ιδιωτικές εταιρίες, να μειώσει τους κάθε είδους συμβούλους, μετακλητούς και παρατρεχάμενους, για να μπορέσει να μειώσει τους φόρους.
  3. Να μεταμορφώσει το κράτος από μηχανισμό επιβολής σε εργαλείο υποβοήθησης του επιχειρηματία. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση! Μόνο εάν λυθούν τα χέρια των επιχειρηματιών, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, συνεπώς και ο εθνικός πλούτος.
  4. Να εμπιστευθεί τα Επιμελητήρια και τα Περιφερειακά Επιμελητηριακά Συμβούλια, τα οποία η κυβέρνησή του θεσμοθέτησε. Να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι αυτά γνωρίζουν την Αγορά και τις ανάγκες τους, συνεπώς μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων.

Ελπίζω και εύχομαι αυτά να συμπεριληφθούν στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Ελπίζω και εύχομαι τη θέση αυτών να μην πάρουν υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» οι οποίες παροδικά θα χαϊδέψουν τα αυτιά κάποιων ομάδων πολιτών, παρά τη βεβαιότητα ότι θα πλήξουν την εθνική προσπάθεια και την οικονομία της χώρας. Μακάρι το πολιτικό σύστημα να αποδείξει στην πράξη, με αρχή από την 83η ΔΕΘ, ότι έχει διδαχθεί από την κρίση και τα λάθη του παρελθόντος.

(δημοσιεύεται στην εφημερίδα του MyPortal.gr)