Ο νέος δρόμος ανάπτυξης θέλει και νέο αναπτυξιακό δυναμικό

από Φάμελλος Σωκράτης
sms

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια η Ελλάδα έδωσε μια μεγάλη μάχη. Όλοι μαζί κατορθώσαμε να ξεφύγουμε από τον ασφυκτικό κλοιό της χρεοκοπίας, των μνημονιακών πολιτικών και των προγραμμάτων λιτότητας που μας επιβλήθηκαν. Η Ελλάδα, με αυτήν την κυβέρνηση είναι, για πρώτη φορά εδώ και περίπου μια δεκαετία, συνεπής, ό,τι και να λένε τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ευθύνη όλων μας από δω και μπρος είναι η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω τον κακό της εαυτό, τη μικροπολιτική, τη διαφθορά, την αναποτελεσματικότητα, τη χρεοκοπία, είτε πολιτική είτε οικονομική. Έχουμε μπροστά μας ένα έτος δουλειάς, χωρίς να έρχονται συνταγές γραμμένες έξω από τη χώρα μας. Αυτήν την εντολή έχει η κυβέρνηση. 

Η ενίσχυση της εργασίας σε μία δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία αποτελεί την κεντρική προτεραιότητά μας. Εργασία σημαίνει ανάπτυξη, εθνικό προϊόν και ενίσχυση, παράλληλα, της αγοράς αλλά και των δημόσιων πόρων. Η παραγωγική ανασυγκρότηση στοχεύει σε νέο εθνικό προϊόν που θα είναι ανταγωνιστικό και εξωστρεφές, που θα κρατάει τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα. 

Η εμβάθυνση της δημοκρατίας θα δυναμώσει και την οικονομία και το κράτος. Ας μιλήσουμε καθαρά: η Ελλάδα δεν παρείχε ισότιμες συνθήκες σε όλους τους Έλληνες. Δεν γυρνάμε πίσω σημαίνει ότι τελειώνουμε με τα «τζάκια», τους «κολλητούς», τον «αέρα» και τα «μαύρα». Οφείλουμε να απαιτούμε όλοι καθημερινά μια πραγματική οικονομία, ισότιμη, χωρίς σκοτεινά σημεία.

Μόνο έτσι μπορεί να ενισχυθούν το κοινωνικό κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια αγαθά και η ευημερία. Μόνο έτσι θα υλοποιηθεί η μείωση της φορολογίας και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αλλά με τους ίδιους κανόνες για όλους!

Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μπορεί να μπει πλέον με σταθερά βήματα σε αναπτυξιακή τροχιά. Κι έτσι μπορεί να εφαρμόσει πλέον πολιτικές που θα ανακουφίσουν σημαντικά όλους τους Έλληνες, όπως για παράδειγμα οι συλλογικές συμβάσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση των συντάξεων, των κοινωνικών δομών, της υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας, της αυτοδιοίκησης και, βέβαια, της παιδείας.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι νέες διεθνείς συμφωνίες στα Βαλκάνια, το παραγωγικό και επιστημονικό της δυναμικό, τα μεγάλα συγκοινωνιακά και ενεργειακά έργα, δίνουν τη δυνατότητα της πραγματικής εξωστρέφειας και της πραγματικής λειτουργίας της πόλης ως μητρόπολης των Βαλκανίων.

Η επένδυση στην καινοτομία, στο περιβάλλον, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη μεταποίηση του πρωτογενούς προϊόντος, μαζί με το τουριστικό πλεονέκτημα που έχει η Βόρεια Ελλάδα, μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά και την εργασία και την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Η κυβέρνηση μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να βελτιώσει τους δημοσιονομικούς δείκτες, να ανοίξει τα θέματα ισοτιμίας, αλλά και να δώσει προοπτική στη Θεσσαλονίκη: Μετρό, Λιμάνι-ΟΛΘ, Αεροδρόμιο, Νέο σχέδιο ΔΕΘ, επέκταση φυσικού αερίου σε όλη τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης, στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα, ΟΑΣΘ, Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου, Μουσείο Ολοκαυτώματος, Σιδηροδρομική Εγνατία, κάθετοι άξονες, έργα στερεών αποβλήτων σε μια τριετία.

Όλα αυτά, και πιθανά άλλα τόσα που ξεκίνησαν, αποδεικνύουν ότι μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Αυτό το δικαίωμα μας το στερούσε το πολιτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη και της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας του παρελθόντος.

Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει πλέον τη βάση του νέου αναπτυξιακού οράματος, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Για να υλοποιηθεί χρειάζεται την ανάδειξη νέου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας της Μακεδονίας, που θα ασχολείται με την πόλη, τον τόπο και τον πολίτη και όχι με την κομματική του καρέκλα. Η «ανακύκλωση» των κομματικών στρατών αποδείχθηκε αδιέξοδη. Είναι και μία από τις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Πλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και αλλιώς. Αυτός είναι και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, ένας δρόμος που θέλει και νέο τοπικό αναπτυξιακό δυναμικό.