Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: “Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας πρέπει να συνεχιστεί”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Γνωστός σε όλους ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και τις παρεμβάσεις του την περίοδο του κορωνοϊου, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ρίχθηκε και στην πολιτική μάχη ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.  Εξηγεί τους λόγους της υποψηφιότητάς του, αναφέρεται στην κατάσταση στο χώρο της υγείας και θέτει το διακύβευμα των εκλογών στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης που έχει συντελεστεί την προηγούμενη πενταετία στη χώτς και τονίζει: “πιστεύω ακράδαντα όμως, ότι οι Έλληνες πολίτες έχοντας πληρώσει το λαϊκισμό προσφάτως, δεν θα επιλέξουν την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Η συσπείρωση της ΝΔ θα προέλθει από την πρόταξη ορθολογικών επιχειρημάτων και του πραγματικού διακυβεύματος των εκλογών. Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας της τελευταίας πενταετίας πρέπει να συνεχιστεί αν θέλουμε να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2007 τα προσεχή 10-15 χρόνια, και όλοι θυμόμαστε ότι η Ελλάδα χρειάστηκε διπλάσιο χρόνο και 100 επιπλέον δισεκατομμύρια για να βγει από το μνημόνιο καθώς ο λαός πίστεψε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που υπόσχονταν την κατάργηση των δυσκολιών με έναν νόμο κι ένα άρθρο.

 

Γιατί συμμετέχετε στις ευρωεκλογές. Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητά σας;

Είμαι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο καθώς μετά την πανδημία αρχίζουν να αναπτύσσονται ευρωπαϊκές πολιτικές για την υγεία που μέχρι το 2019  ήταν αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών. Θεωρώ ότι η πολυπλοκότητα του θέματος επιβάλλει την παρουσία όσων καθημερινά φροντίζουμε τους ασθενείς μας μαζί με τους ασθενείς μας, καθώς η ανώνυμη γραφειοκρατία μας έχει δώσει συχνά ατελέσφορες και ανεφάρμοστες πολιτικές σε άλλους τομείς. Είμαι παρόν στο ψηφοδέλτιο, ασκώντας την ιατρική σε όλη την προεκλογική περίοδο με την υπόσχεση να τη συνεχίσω και σε περίπτωση εκλογής, καθώς η εργασία διασφαλίζει την διατήρηση της ίδιας οπτικής πριν και μετά την κάλπη για το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

Ο στόχος της ΝΔ είναι το ποσοστό του 2019.  Πως θα αυξηθεί η συσπείρωση της ΝΔ;

Θεωρώ ότι ο αριθμητικός στόχος θα ξεπεραστεί, εφόσον σκοπεύσουμε στην επιλογή των 21 καταλληλότερων να αναλάβουν την εθνική μας εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες. Είναι γνωστό ότι καθώς καμία πολιτική ομάδα δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι πολιτικές συνδιαμορφώνονται, η επίδραση των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών «Ελληνικής Λύσης» και «Νίκης» καθώς και της αριστερής διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ και υπολοίπων, θα έχουν μηδενική επίδραση στην διαμόρφωση των πολιτικών που θα αφορούν τη ζωή μας την επόμενη πενταετία. Ιδιαίτερη σημασία βεβαίως, έχει και η επιλογή των προσώπων, καθώς ο ρόλος του ευρωβουλευτή είναι σύνθετος και απαιτεί επιπλέον της πολιτικής διαχείρισης, επιστημονική τεκμηρίωση και ικανότητα αλληλεπίδρασης.  Η συσπείρωση της ΝΔ θα προέλθει από την πρόταξη ορθολογικών επιχειρημάτων και του πραγματικού διακυβεύματος των εκλογών. Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας της τελευταίας πενταετίας πρέπει να συνεχιστεί αν θέλουμε να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2007 τα προσεχή 10-15 χρόνια, και όλοι θυμόμαστε ότι η Ελλάδα χρειάστηκε διπλάσιο χρόνο και 100 επιπλέον δισεκατομμύρια για να βγει από το μνημόνιο καθώς ο λαός πίστεψε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που υπόσχονταν την κατάργηση των δυσκολιών με έναν νόμο κι ένα άρθρο.

 

Γιατί πάλι συζητάμε εθνικά και όχι ευρωπαϊκή κατά την προεκλογική περίοδο;

Η συζήτηση για τα εθνικά προβλήματα είναι πολύ πιο εύκολη και κατανοητή στους πολίτες, όπως και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικά στη χώρα μας, έχουμε την ιδιαιτερότητα η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς συμμετέχει στην ευρωομάδα της αριστεράς, να μην διαμορφώνει ουσιαστικά πολιτικές σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου, και το έργο της να περιορίζεται σε ανέξοδες διαμαρτυρίες. Το ίδιο ισχύει και για τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία ανήκουν στις ευρωσκεπτικιστικές ομάδες οι οποίες λειτουργούν με ουσιαστικό στόχο την αποσύνθεση της Ε.Ε. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ το οποίο ως μέλος της ομάδας των σοσιαλιστών συμμετέχει στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών, την περασμένη πενταετία στην ευρωβουλή, διακρίθηκε αρνητικά τόσο για παραβατικές συμπεριφορές όσο και για χαμηλή δραστηριότητα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η συζήτηση για ευρωπαϊκά θέματα εν έτη 2024 στην Ελλάδα, ελάχιστοι συνομιλητές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να υπερψηφιστεί η ΝΔ από όσους συνειδητοποιούν ότι η δράση του ευρωκοινοβουλίου επιδρά στην καθημερινότητά μας.

 

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν την προεκλογική αντιπαράθεση είναι και η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί η χώρα πάσχει τόσο έντονα σε αυτό το πεδίο;

Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι σαφώς βελτιωμένη και διαρκώς βελτιούμενη σε επίπεδο υποδομών, ενώ αντιμετωπίζει ολοένα και πιο έντονα προβλήματα προσέλκυσης ειδικά ιατρικού προσωπικού. Η κύρια αιτία είναι οι χαμηλές αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας. Αλλά στο πρόβλημα συμμετέχει και ο τρόπος διοίκησης του ΕΣΥ δευτερευόντως. Η χώρα διαθέτει το 5,8 του ΑΕΠ για την υγεία αλλά το ΑΕΠ είναι μειωμένο λόγω κρίσης, κι ενώ το ποσοστό παρουσιάζει αύξηση παραμένει χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες, κι αυτό επηρεάζει τα διαθέσιμα και για την υγεία. Από το 2019 που βλέπουμε όμως κοινοτικές πολιτικές για την υγεία, έχουμε ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία κατευθύνονται στον τομέα της πρόληψης όπως και στην βελτίωση υλικοτεχνικών υποδομών, και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιθυμία χρηματοδότησης 50.000 απογευματινών χειρουργείων από κοινοτικούς πόρους. Πρακτικά, μόνο για να δούμε αυξημένους πόρους στην υγεία θα πρέπει να περιμένουμε την βελτίωση της οικονομίας ή την προσέκλυση ευρωπαϊκών πόρων. Οποιοσδήποτε ισχυρίζεται κάτι άλλο, απλώς λαϊκίζει εν ψυχρώ. Στο σημείο αυτό, καταθέτω μια ενδιαφέρουσα πρόταση που για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί θα χρειαστεί εμπεριστατωμένη μελέτη, προετοιμασία κι επιστημονική τεκμηρίωση. Την σύγκλιση των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη. Εάν επιτύχουμε αυτό να τεθεί ως στόχος, μπορούμε να αναμένουμε κι επιπλέον πόρους.

Σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει πολύ προσεκτικά τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, διότι είναι μελετημένες και πρακτικές. Το έπραξε μία φορά μερικώς το 2022 για τη δημιουργία του προσωπικού γιατρού και κατάφερε να ενταχθούν 6,5 εκατομμύρια Έλληνες στο ΠΦΥ. Η προηγούμενη προσπάθεια το 2018 είχε εντάξει μόλις 1,5 εκατομμύριο.

 

Κρίνεται η πορεία της κυβέρνησης σε αυτές τις κάλπες;

Πρακτικά όχι. Το όποιο μήνυμα και οι εντυπώσεις θα συζητηθούν για 5 μέρες και αυτό που θα μείνει είναι αν θα έχει σταλεί αποτελεσματική ομάδα εργασίας στο ευρωκοινοβούλιο για 5 χρόνια. Μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανατροπής, θα έχουμε την ανερμάτιστη αντιπολίτευση να ζητά εκλογές ένα χρόνο μετά τις τελευταίες, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία. Πιστεύω ακράδαντα όμως, ότι οι Έλληνες πολίτες έχοντας πληρώσει το λαϊκισμό προσφάτως, δεν θα επιλέξουν την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όσα ναρκισσιστικά σόου και αν δουν στο ΤΙΚ-ΤΟΚ. Γιατί η πολιτική είναι σοβαρή και υπεύθυνη υπόθεση.