Μόσιαλος: Η «Όμικρον» έχει διπλάσιες μεταλλάξεις από τη «Δέλτα»

από Team MyPortal.gr
sms

Οι 32 μεταλλάξεις που υπάρχουν στην πρωτεϊνή ακίδα του κορονοϊού στην παράλλαξη «Όμικρον», όπως ονομάζεται και επισήμως πλέον η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, είναι διπλάσιες σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα που είχε 16, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλία Μόσιαλο.

«Υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν τη νέα παραλλαγή εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16», τόνισε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορονοϊού, η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στη Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική.

Ωστόσο, επισήμανε πως οι νοτιοαφρικανικές Αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με τη νέα μετάλλαξη, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με την Δέλτα που είναι καλό.

Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί βλέπουμε τις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Αφρικής σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού και σημείωσε πως χρειάζεται παγκόσμια πολιτική για τα εμβόλια και επέκταση της παραγωγής εμβολίων και σε άλλες εταιρίες. «Θα φτάσει το εμβόλιο στην Αφρική και την Ασία ή θα κυνηγάμε νέες παραλλαγές συνέχεια;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αφρική σχολίασε πως είναι 6,5 % ενώ στην Ελλάδα 65%, 10 φορές περισσότερο

Τέλος, σημείωσε πως το 80% των ταυτοποιήσεων των μεταλλάξεων και των παραλλαγών έχει γίνει σε εργαστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης και πως τώρα ήμασταν τυχεροί που έγινε στα εργαστήρια της Νότιας Αφρικής και δεν είχε προλάβει να επεκταθεί. «Είναι πιθανό να υπήρχαν και άλλες που πέρασαν απαρατήρητες», σχολίασε.