Υπάρχει ενότητα στη ΝΔ; Οι «καραμανλικοί», ο Γεωργιάδης και το μήνυμα Μητσοτάκη

Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, «καραμανλικός», στήριξε τον Άδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση Νovartis. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, εκ των στενότερων συνεργατών του Κώστα Καραμανλή για περίπου μια δεκαετία, δήλωσε αργά χθες το βράδυ πως «στις στιγμές αυτές ένα κόμμα οφείλει να είναι ενωμένο» και αναφέρθηκε σε ανθρωποφαγία. «Αν υπάρξει εμφύλιος στο κόμμα το οποίο υπηρετώ αυτό θα είναι εις βάρος μας. Η έκκλησή μου είναι προς τους συναδέλφους μου να μην παίξουν το παιχνίδι εκείνων που θέλουν να τη διαλύσουν ή να τη διαιρέσουν», κατέληξε. Νωρίτερα ο επίσης «καραμανλικός» Ευάγγελος Αντώναρος είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απομακρύνει τον Άδωνι Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση Novartis. Την παραίτηση Γεωργιάδη είχε ζητήσει και ο Γιώργος Βλάχος, του στενού «καραμανλικού» περιβάλλοντος.

Δεν μπορώ να ξέρω αν κάποιος και ποιος εκφράζει τον πρώην πρωθυπουργό. Πιστεύω κανείς. Αλλά στα παρασκήνια της ΝΔ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια απίστευτη εσωκομματική σύγκρουση μεταξύ και «-ικών» και προσώπων. Δηλώσεις, υπονοούμενα, ερμηνείες για ευθύνες. Ο Άδωνις ως  βουλευτής του ΛΑΟΣ «χτυπούσε» Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Σαμαράς αναφέρθηκε στην προηγούμενη ιδιότητα του Παπαγγελόπουλου που επί Καραμανλή ήταν αρχηγός της ΕΥΠ και δεν ξέρω και ‘γω τι άλλο ακούγεται.

Αυτή δε η σύγκρουση εκδηλώνεται ενίοτε και δημόσια αλλά, μεταξύ χαμηλότερων κυρίως στελεχών, και στο διαδίκτυο. Όχι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς χρησιμοποιεί –για κάποιους έστησε- πολιτικά και επικοινωνιακά την υπόθεση για να χτυπήσει τη ΝΔ, αλλά στο εσωτερικό. Άλλοι απλά αποφεύγουν να μπουν στο κάδρο. Τηλεφωνώ βουλευτές να τους καλέσω στην εκπομπή και αποφεύγει να εκτεθεί: «άσε με μην με μπλέκεις».

Από την άλλη και η ηγεσία πρέπει με κάποιο τρόπο να λαμβάνει τα μηνύματα της ΚΟ και της βάσης, ειδάλλως μπορεί να συμβεί ο,τι και με τη στάση του κόμματος στο θέμα του μακεδονικού, που άλλαξε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το κλίμα βουλευτών και στελεχών. Πρέπει κάπως οι βουλευτές και τα στελέχη να καταθέτουν τις απόψεις τους. Πως όμως όταν διαχρονικά τα κομματικά όργανα υπολειτουργούν σε θέματα ουσιαστικού εσωκομματικού διαλόγου και περιορίζονται στις ομιλίες των προέδρων και των ηγετικών στελεχών, υπο το φόβο ‘εσωστρέφειας’;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε χθες εκτός προγράμματος να παραστεί σε μια εκδήλωση της βάσης, στην ΔΗΜΤΟ Αιγάλεω, για να στείλει μήνυμα ενότητας. Και με τη διαγραφή Αντώναρου ήθελε να προλάβει αυτό το δημόσιο «ξεκατίνιασμα» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να το επιτύχει. Τουλάχιστον έτσι. Το σίγουρο είναι πως χωρίς ουσιαστική ενότητα η ΝΔ δεν πρόκειται να πάει μπροστά.

 

 

 

ι.

 

 

No Comments Yet

Comments are closed