Έως τις 30 Ιουνίου η αναβολή που ζήτησε η Μέι για το Brexit

Μία μικρή αναβολή του Brexit, έως τις 30 Ιουνίου, όπως είχε διαρρεύσει από πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ από νωρίς, αιτήθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός σήμερα από την Ε.Ε. Από το βήμα του κοινοβουλίου, η Τερέζα Μέι τόνισε ότι μία μεγαλύτερη αναβολή θα σήμαινε «αποτυχία» στην πραγμάτωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016.

«Εγραψα σήμερα το πρωί στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να τον πληροφορήσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου», δήλωσε η Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα φέρει τη συμφωνία της για τους όρους του διαζυγίου για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο. Εφόσον πάρει το «πράσινο φως», η παράταση του Άρθρου 50 θα δώσει χρόνο για την εφαρμογή της. Εάν καταψηφιστεί για Τρίτη φορά, το κοινοβούλιο θα κληθεί πλέον να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, τόνισε η Μέι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν όμως δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι απόφαση επί της αναβολής πιθανότατα δεν θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής και πως οι ηγέτες της Ένωσης θα πρέπει να συνατηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα. «Η κυρία Μέι δεν έχει συμφωνία για τίποτα, ούτε στο υπουργικό της συμβούλιο ούτε στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε με νόημα ο Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Σε σημείωμα με θέμα τη διαδικασία του Brexit που συζητήθηκε από την Κομισιόν κατά τη σημερινή εβδομαδιαία συνάντηση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γράφουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την Μέι αύριο κατά τη Σύνοδο Κορυφής αντιμετωπίζουν τη διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με τη Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.

«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει τη διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων», αναφέρεται στο σημείωμα.

Οι σκληροπυρηνικοί Brexiters ωστόσο, οι «αντάρτες» του Συντηρητικού Κόμματός της και μεγαλύτεροι πολέμιοι της στη διαδικασία του Brexit, ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν αναβολή μακράς διαρκείας.

No Comments Yet

Comments are closed