«ἡ δημοκρατία δικαίῳ οὐδέποτε κατελύθη»

Πατουλίδου Βούλα

της Βούλας Πατουλίδου

Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Η πιο σοκαριστική εικόνα του τελευταίου 24ωρου και μια από τις πιο σοκαριστικές του 21ου αιώνα. Τρεις αστυνομικοί με όπλα προτεταμένα αποτρέπουν εισβολείς να μπουν στην αίθουσα της Γερουσίας στο Καπιτώλιο. Οι πρωτοφανείς εικόνες από τις ΗΠΑ δεν κατέδειξαν απλά το παράλογο πείσμα του Τραμπ να μη παραδώσει την εξουσία. Καταδεικνύουν μια βαθιά διχασμένη Αμερική όπου αρχίζει να χάνεται ο έλεγχος. Μια «πληγωμένη» υπερδύναμη, που δέχεται ένα ακόμη πλήγμα μετά από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους πριν από 20 χρόνια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παγκόσμια τάξη.

Το πιο θλιβερό όλων. Όσα συνέβησαν χθες αποτελούν τη φυσική εξέλιξη μια στρεβλής και επικίνδυνης πορείας προς τον λαϊκισμό και ανοίγουν ακόμη περισσότερο την «κερκόπορτα του παράλογου και παράνομου», στέλνοντας ένα επικίνδυνο μήνυμα στους εχθρούς της Δημοκρατίας σ’ όλο τον κόσμο.

Με τις χθεσινές εικόνες δέχθηκε πλήγμα η Δημοκρατία σε όλον τον κόσμο κι αυτό είναι χειρότερο. Δεν μπορώ να μην κάνω τη σύγκριση με την χώρα μου όπου γεννήθηκε η λέξη Δημοκρατία. Μια χώρα μικρή σε μέγεθος η οποία όμως έχει υπερασπιστεί τη Δημοκρατία στο παρελθόν με αμέτρητες θυσίες και συνεχίζει να το πράττει και σήμερα.

Κοιτώντας με προβληματισμό αλλά και με αγωνία αυτό που συμβαίνει στην ισχυρή Αμερική, απεύχομαι τα χειρότερα που θα συμπαρασύρουν εξελίξεις που θα επηρεάσουν όλη τη γη και συναισθάνομαι το χρέος που έχουμε όλοι για να υπερασπιστούμε με τα λόγια και τις πράξεις μας τη Δημοκρατία, το πολίτευμα που γεννήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια σ’ αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη για να υπηρετεί όχι μόνο τους λίγους, αλλά τους πολλούς!

 

No Comments Yet

Comments are closed