Δείτε εδώ όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για την πληρέστερη ενημέρωση των μελών του δημοσιεύει τον πλήρη κατάλογο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για να στηρίξει την Οικονομία και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Έτσι , ανά κατηγορία πληθυσμού τα μέτρα απευθύνονται:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ του υπουργείου οικονομικών.

Οι επιτηδευματίες θα πρέπει να υποβάλλουν από τη Δευτέρα 6 Απριλίου το σχετικό ψηφιακό έντυπο στο σύστημα Εργάνη για να λάβουν και οι ίδιοι την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Προϋπόθεση και σ΄αυτήν την περίπτωση είναι να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής φόρου και δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Επίσης παγώνει η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων οφειλών μηνός Φεβρουαρίου (πληρωτέες έως αύριο 31/3) και Μαρτίου (πληρωτέες έως 30 Απριλίου) έως την 1ηΣεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου αντίστοιχα. Αν παρόλα αυτά δε θέλουν να κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν στην ώρα τους θα έχουν έκπτωση 25% επί των οφειλών.

Για να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι όλων των κλάδων που πλήττονται,το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά.

Επίσης αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων του τραπεζικού δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες.

2. Μέτρα για τους μισθωτούς

Σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους που θα υπαχθούν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων για να λάβουν τα 800 ευρώ τα οποία καλύπτουν 45 ημερολογιακές ημέρες . Μετά τη λήξη της αναστολής της σύμβασης , ο εργοδότης οφείλει να διατηρήσει τον εργαζόμενο στη θέση εργασίας για ενάμισι μήνα μετά. Οι εργαζόμενοι μπορεί να τεθούν τμηματικά σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων με απώτερη ημερομηνία έναρξης την 20η Απριλίου και διάρκεια εφαρμογής του μέτρου έως την 5η Ιουνίου. ( 45 ημέρες)

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβάλει αιτήματα για αναστολή συμβάσεων στο σύστημα Εργάνη 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Στη συνέχεια την Τετάρτη 1/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα στsupportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση τμηματικά έως τις 10 Απριλίου και ανά μέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής :

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν επίσης τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση 40% του μισθώματος της Α’ κατοικίας τους. Το κράτος θα καλύψει τις εισφορές του κατά την περίοδο της αναστολής της σύμβασης ενώ έχουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φόρων και δόσεων δανείων.

Το δώρο του Πάσχα διασφαλίζεται και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν έως το καλοκαίρι και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου την αναλογία του δώρου που καλύπτει το διάστημα έως ότου οι επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους. Το υπόλοιπο τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται πως το Δώρο υπολογίζεται βάσει της απασχόλησης την περίοδο 1η Ιανουαρίου με 30 Απριλίου.

Από την άλλη πλευρά οι εργοδότες εκτός ΚΑΔ οφείλουν να καταβάλλουν το Δώρο έως τη Μεγάλη Τετάρτη αλλιώς κινδυνεύουν με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις για την υπαγωγή των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων μέχρι τις 10 Απριλίου. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, υπάρχει ήδη στο σύστημα “Εργάνη” νέα φόρμα υποβολής η οποία είναι εμπλουτισμένη με τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Επίσης από σήμερα το Εντυπο Εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστει με τις κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες

«shop–in a – shop» και «επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded)ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε Μητρώο Online Media»,

Ο κ. Βρούτσης, κάλεσε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση ως πληττόμενοι με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά, με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να δικαιωθούν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

Ειδικότερα, οι εργοδότες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μεμονωμένα η συνδυαστικά τα εξής μέτρα:

-Εχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις των μισθωτών τους για μια περίοδο 45 ημερών ανά μισθωτό και εντός του χρονικού διαστήματος 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου. Για το 45ήμερο της αναστολής δεν καταβάλλουν μισθό ούτε εισφορές. Το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει στον εργαζόμενο τα 800 ευρώ και να καλύψει τις εισφορές του.

-Μπορούν να εφαρμόσουν εκ περιτροπής εργασίας, ώστε κάθε εργαζόμενος να απασχολείται κατ ελάχιστο 2 εβδομάδες το μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, εισπράττοντας το αντίστοιχο τμήμα του μισθού του. Για παράδειγμα όσοι αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους και όχι του συνόλου, μπορούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε αναστολή να κάνουν χρήση των μέτρων εκ περιτροπής εργασίας (εργασία 2 εβδομάδες το μήνα και μισθός 50%)

-Μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ομίλου από θυγατρική σε θυγατρική, κατόπιν εταιρικής συμφωνίας , ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Η εκ περιτροπής εργασία θα μπορεί να εφαρμόζεται ταυτόχρονα και συνδυαστικά για το τυχόν υπόλοιπο του προσωπικού που δεν μπαίνει σε αναστολή και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η κρίση, με μέγιστο χρονικό ορίζοντα τους 6 μήνες και επανεξέταση ανά μήνα (η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου αναμένεται).

Σε γενικές γραμμές και πέραν της τηλεργασίας αν ο εργοδότης με δική του πρωτοβουλία αποφασίσει να χορηγήσει μέρος του μισθού επιπλέον των 800 ευρώ στους εργαζόμενους πρέπει να το δηλώσει στις ΑΠΔ και να καταβάλλει τις εισφορές.

Επιπλέον οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν την πληρωμή φόρων και δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Παράλληλα μπορούν να παγώσουν τις τρέχουσες εισφορές τους μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 αλλά και τις δικές τους προσωπικές εισφορές έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα. Παράλληλα παγώνει για τρεις μήνες η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών προς τα ταμεία οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης Ωστόσο αν οι εργοδότες πληρώσουν τους φόρους και δικές τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις σας στην ώρα τους θα έχουν έκπτωση 25%. ( Η έκπτωση δεν ισχύει για τις εισφορές των εργαζόμενων)

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιοποιήσουν τα μέτρα ευελιξίας οι εργοδότες είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

No Comments Yet

Comments are closed