Χάος στη γερμανική SPD…

Tέτοιες εικόνες ανήκουν σίγουρα στο παρελθόν. Εικόνες με χαμόγελα ανάμεσα στους δυο βασικούς ηγέτες της γερμανικής SPD. Τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους δύο σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς που παρ΄ ολίγον να τινάξουν τη συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας στον αέρα.

Οι πολιτικές εξελίξεις εντός του SPD μετά την απόφαση για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ήταν τις τελευταίες ώρες πραγματικά καταιγιστικές. Με πιο τελευταία την απόφαση του Σουλτς να μην είναι στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού λόγω του κινδύνου η βάση του κόμματος να καταψηφίσει την πρόταση για συμμετοχή της SPD στην κυβέρνηση.

Οπως τόνισε σε γραπτή του δήλωση μέσω της οποίας ανακοίνωσε την απόσυρση του ενδιαφέροντός του για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού, οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος.

Ο Σουλτς είχε δηλώσει προεκλογικά ότι ο ίδιος δεν θα έμπαινε σε κυβέρνηση υπό την Μέρκελ και αυτή η δήλωση φαίνεται ότι θα τον κυνηγά συνέχεια. Ετσι όταν μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών άρχισαν οι παρασκηνιακές πιέσεις, αλλά και τα μηνύματα. Όπως αυτό που έστειλε –σύμφωνα με την Bild-Zeitung- στον Γερμανό πολιτικό η οργάνωση της SPD του κρατιδίου Νόρτραϊν-Βεστφάλεν, που είναι μεγαλύτερη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. «Αν μπεις στην κυβέρνηση εμείς θα ψηφίσουμε κατά στο εσωτερικό δημοψήφισμα του κόμματος για το μεγάλο συνασπισμό», μετέφεραν οι σύντροφοι προς τον Σουλτς!

Ετσι ο τελευταίος για να σώσει την παρτίδα και την νέα κυβέρνηση αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του μελλοντικού υπουργού εξωτερικών πριν ακόμη αναλάβει.

Η κατάσταση βέβαια στην SPD παραμένει έκρυθμη. Χθες σε συνέντευξή του ο προκάτοχός του Σουλτς στην ηγεσία του SPD και σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον κατηγόρησε για «ασέβεια»  προς το έργο του και αθέτηση υποσχέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι του είχε εγγυηθεί την παραμονή στο υπουργείο.

Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος είχε το τελευταίο διάστημα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα, όπως αναγνωρίζει και ο Σουλτς στη δήλωσή του, να τεθεί σε κίνδυνο το εσωκομματικό δημοψήφισμα με το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί η συμμετοχή της SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ισως το πιο πετυχημένο σχόλιο που αντικατοπτρίζει την εσωτερική κατάσταση στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας να το έκανε η μικρή κόρη του Γκάμπιελ. «Μπαμπά, δεν πρέπει να στεναχωριέσαι. Τώρα που δε θα είσαι υπουργός θα έχεις πιο πολύ χρόνια για εμάς. Αυτό είναι καλύτερο. Από τα είσαι συνέχεια με τον άνθρωπο που έχει μαλλιά στο πρόσωπο (υπονοώντας τον φαλακρό και γενειοφόρο Μάρτιν Σουλτς…)»

Με όλα αυτά βέβαια κανείς στη Γερμανία δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ούτε ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση ούτε ποιος θα αναλάβει το πόστο του υπουργού εξωτερικών.…

-Ο Νεολαίος-

No Comments Yet

Comments are closed