Η απόσταση της χώρας από την Ευρώπη δυστυχώς διευρύνεται…

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Σε κάθε σοβαρή χώρα του κόσμου οι καταγγελίες μαρτύρων για χρηματισμό πολιτικών και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε μια υπόθεση, όπως αυτή της  Novartis, θα εξετάζονταν σοβαρά. Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα και από την παρούσα κυβέρνηση.

Δεν είχε κανένα λόγο η κυβέρνηση να διοργανώσει σχεδόν… συνέντευξη τύπου με δηλώσεις των δύο αρμοδίων υπουργών για τη δικογραφία. Ούτε είναι πολιτικά ορθό τη στιγμή που ξεκινά μια δικαστική διαδικασία να προτρέχει με εκτιμήσεις περί του μεγαλύτερου σκανδάλου που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.

Ευθύνες έχουν και οι δικαστικοί. Γιατί όταν ακούγονται τέτοιες καταγγελίες, τις ερευνάς και δεν κάνεις απλά τον τροχονόμο, στέλνοντας τις στη Βουλή γιατί αφορούν υπουργούς. Γιατί πράγματι η εκτίμηση των προστατευόμενων μαρτύρων ότι αυτός και αυτός χρηματίστηκαν δεν μπορεί να γίνει απλά δεκτή και να στηρίξει  μια δικογραφία. Ούτε βέβαια  γίνεται η κάθε κυβέρνηση να βασίζεται σε αυτές τις έωλες εκτιμήσεις και με τόση ευκολία να μιλά για μεγάλο σκάνδαλο. Αν υπάρχει το σκάνδαλο πρέπει να αποκαλυφθεί. Και όχι να προαναγγελθεί.

Ευθύνες έχει και ο Τύπος και τα μίντια, που για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια μεταβιβάζει στην κοινή γνώμη της χώρας (φόρα παρτίδα) έγγραφα δικογραφίας, που τώρα ξεκινά.

Ευθύνες τώρα έχει και όλο το πολιτικό σύστημα. Που βλέπει το περιτύλιγμα και όχι την ουσία. Σωστή η κριτική για το τι γύρευε ο Τζανακόπουλος στον Αρειο Πάγο τη Δευτέρα λίγο πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία για να φτάσει η δικογραφία στη Βουλή, αλλά τι γίνεται και με την ουσία της υπόθεσης; Θα εξετασθεί; Ή θα την καλύψει ο κουρνιαχτός;

Πολύ φοβάμαι ότι η συγκεκριμένη δικογραφία μιας υπόθεσης που οι ενδείξεις λένε πως ήταν πολύ βρώμικη σε όλο τον κόσμο θα χρωματίσει την πολιτική επικαιρότητα το επόμενο διάστημα. Που όπως όλα δείχνουν θα είναι προεκλογική περίοδος. Αναμένω λοιπόν ακόμη πιο σκληρό ροκ. Δυστυχώς. Και καμία κουβέντα για το που πρέπει να πάει αυτή η χώρα

Πολύ φοβάμαι επίσης ότι η φράση του φίλου προέδρου του ΤΕΕ Πάρι Μπίλια  ότι η απόσταση της χώρας από την Ευρώπη αντί να μειώνεται διευρύνεται έχει μεγάλη βάση.

Δυστυχώς. Και πάλι…

No Comments Yet

Comments are closed