Απ. Τζιτζικώστας: Διασφαλίστηκαν διπλάσιοι πόροι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Προχωρά η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

από Team MyPortal.gr
sms

Πρόσκληση στους δήμους για την υποβολή προτάσεων, με αντικείμενο την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την τοποθέτηση σημείων φόρτισης για τα δημόσια υπηρεσιακά οχήματα, πρόκειται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.

Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την παρουσίαση της προόδου υλοποίησης της στρατηγικής ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

“Παρακολουθούμε ότι το μεγάλο θέμα της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Πολιτείας και ξεκίνησαν οι προσπάθειες να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα ώστε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να κάνουν χρήση ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης” είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: “σε αυτήν την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι οκτώ δήμοι που υλοποιούμε το σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης έχουμε διασφαλίσει πόρους ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την τοποθέτηση σημείων φόρτισης για τα δημόσια υπηρεσιακά οχήματα”.

“Έχουμε ζητήσει ως αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος 14 ηλεκτροκίνητα οχήματα και 20 ταχυφορτιστές και περιμένουμε και τους δήμους να κάνουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε από ένα συγκεκριμένο άξονα όλοι οι φορείς αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης, οι αστικοί δήμοι αλλά και η Περιφέρεια να εφοδιαστούν με ηλεκτρικά οχήματα και με φορτιστές” τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι ο δήμος αναμένει τις προσκλήσεις για ηλεκτροκίνητα οχήματα και πράσινα σημεία με στόχο να αλλάξουν όλα τα αυτοκίνητα, καταρχήν της δημοτικής αστυνομίας με ηλεκτρικά. “Σιγά- σιγά θα προχωρήσουμε και σε όλα τα άλλα” πρόσθεσε. “Έχουμε έτοιμες προτάσεις προς υποβολή για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις που ορίζονται από το Σύμφωνο των Δημάρχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα” σχολίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί το πιο μεγάλο και ολοκληρωμένο έργο αστικής αναγέννησης στη Θεσσαλονίκη. Δεν αλλάζουμε την εικόνα, αλλάζουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας” τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την παρουσίαση της προόδου υλοποίησης της στρατηγικής ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης.

“Είναι η πρώτη φορά που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης καλούνται να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οκτώ δήμους” είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι διασφαλίστηκαν οι διπλάσιοι από τους πόρους που η Περιφέρεια ήταν υποχρεωμένη να κατευθύνει στην συγκεκριμένη δράση, ακριβώς επειδή πιστεύει στη συνεργασία.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι το ύψος του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης φτάνει τα 84,5 εκατ. ευρώ και ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η εξειδίκευση του προγράμματος σε ποσοστό 99,3% του προϋπολογισμού, ενώ η έκδοση των προσκλήσεων έφτασε σε ποσοστό 80% του προϋπολογισμού και η ένταξη έργων σε ύψος 36,4% του προϋπολογισμού. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχουν ενταχθεί 49 έργα και στους οκτώ δήμους του προγράμματος και στην Περιφέρεια και πρόσθεσε: “βάσει αυτών των επίσημων στοιχείων, το πρόγραμμά μας είναι το πρώτο σε ποσοστό εξειδίκευσης δράσεων, δημοσίευσης προσκλήσεων και εντάξεων έργων σε όλη την Ελλάδα”.

Μεταξύ άλλων, η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά έργα που θα δημοπρατηθούν και αφορούν την ενοποίηση των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας και το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των δήμων και της Περιφέρειας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει αρκετά χρήματα και ουσιαστικά αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της πόλης. “Από τις 16 προτάσεις του δήμου, οι 15 εγκρίθηκαν” είπε και ανέφερε ότι στις προτάσεις αυτές που εγκρίθηκαν, ύψους 8.300.000 ευρώ, περιλαμβάνονται η ανάπλαση της οδού Πλατείας Μαβίλη, η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στην Παπαναστασίου με Βούλγαρη, η βελτίωση υφιστάμενου άξονα ποδηλατόδρομου, η ανάπλαση του πάρκου Παπάζογλου, η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα, οι αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς, τα πράσινα δώματα, οι βιοκλιματικές αυλές σε σχολεία και η προμήθεια εξοπλισμού για περιπτώσεις καταστροφών. Επίσης γνωστοποίησε ότι ο δήμος αναμένει την αξιολόγηση μιας σημαντικής πρότασης, που έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Κλεάνθους, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Στην ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, αναφέρθηκε, άλλωστε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου κάνοντας λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα έργα. Επ΄ αυτού, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης ανέφερε ότι άνοιξε πρόσκληση για τη χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο χαρακτήρισε ως την ναυαρχίδα των προτάσεων. “Η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 10 Δεκέμβρη. Είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι αυτή την ημερομηνία να καταθέσουμε όλες αυτές τις μελέτες που είναι αναγκαίες ώστε να μπει στο πρόγραμμα, να απορροφηθούν τα χρήματα και να αρχίσουν μέσα στο 2019 τα έργα” τόνισε και έκανε λόγο για αγώνες 20 χρόνων για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου, έκτασης 332 στρεμμάτων.

Επιπλέον επισήμανε ότι ο περιφερειάρχης είχε υποσχεθεί από το 2016 την διάθεση 10 εκατ. ευρώ για το στρατόπεδο Παύλου Μελά και υπογράμμισε ότι τα χρήματα αυτά πλέον, στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων χωρικών επεμβάσεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, επαρκούν για την πρώτη φάση των έργων, που είναι η ανάπλαση και η απόδοση σε κοινή χρήση για να γίνει το πάρκο. “Από εκεί και πέρα χρειάζονται χρηματοδοτήσεις και από άλλους φορείς γιατί υπάρχουν και τα κτίρια που πρέπει να αναπαλαιωθούν και χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα” πρόσθεσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας χαρακτήρισε ως ένα μικρό ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επεμβάσεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. “Καταθέσαμε και εμείς ένα πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των σταθμών μέτρησης αέριων ρύπων του αστικού ιστού και δύο νέοι σταθμοί θα προστεθούν ο ένας στο νέο κτίριο της Περιφέρειας στη δυτική είσοδο της πόλης και ο άλλος είναι στον δήμο Παύλου Μελά επί της οδού Λαγκαδά” πρόσθεσε.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των οκτώ δημάρχων των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και παρουσιάσεις υπηρεσιακών παραγόντων.