«Απαιτείται μια συντονισμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του bullying”
Η Τάνια Χριστοδουλίδου είναι μια δασκάλα η οποία ξεχωρίζει για την ευαισθητοποίηση και τις δράσεις της στο θέμα του bulluing και μάλιστα βραβευμένη για την προσφορά της στα Education Business Awards 2017.
Βλέποντας μέσα στα σχολεία που υπηρετούσε ανάλογα περιστατικά αποφάσισε να αναλάβει δράση ώστε να ενημερώσει τόσο τους μαθητές και τους γονείς όσο και τους συναδέλφους της για το φαινόμενο και την αντιμετώπισή του αλλά κυρίως την πρόληψή του. « Έβλεπα παιδιά που δεν μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ομάδες και να απομονώνονται από τους συμμαθητές τους, άκουγα βρισιές για την εθνικοτητα των συμμαθητών τους από άλλη χώρα, απειλές και εκβιασμούς μαθητών των μεγάλων τάξεων προς τους μικρότερους μαθητές. Επομένως, δεν θα μπορούσα να παραμείνω απλός θεατής αλλά για εμένα ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να δράσω ώστε να είμαι σε θέση να βοηθήσω τους μαθητές μου», αναφέρει η κα. Χριστοδουλίδου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MyPortal.gr και προσθέτει: «Οι δράσεις μου λοιπόν είναι δράσεις που γίνονται κυρίως μαζί με τους μαθητές μου ,που είχαν μεγάλη απήχηση και έφεραν και ένα βραβείο. Βραβείο βέβαια για εμένα αποτελεί η αγάπη των μαθητών μου και η κάθε φορά που βλέπω πως όλες αυτές οι δράσεις διαμορφώνουν με θετικά στοιχεία τη συμπεριφορά τους».
Διαπιστώνετε πως το bullying λαμβάνει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερες διαστάσεις ή απλώς γνωρίζουμε πλέον και προσέχουμε το φαινόμενο;
Το Bullying υπήρχε πάντα. Είναι όμως γεγονός ότι παρατηρείται έξαρση των περιστατικών Bullying στα σχολεία και αυτό καταγράφεται και σε έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή του όπως οι γονείς ,οι εκπαιδευτικοί , η κοινωνία μέσα στην οποία μεγαλώνει ένα παιδί (οικονομική κρίση, εγκληματικότητα κ.α.). Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να ασχολούμαστε πιο σοβαρά με το φαινόμενο αυτό, απαιτείται όμως μια συντονισμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης.
Ποια είναι όμως τα όρια του bullying και της παιδικής πλάκας;
Χαίρομαι για την ερώτηση αυτή γιατί όντως υπάρχει μια σύγχυση και συχνά μπερδεύουμε το απλό πείραγμα με το Bullying. Οσοι είναι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι σε κάθε διάλειμμα όλο και κάτι γίνεται. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί σκοντάψει και όσοι είναι τριγύρω του αρχίσουν να γελούν, αυτό δεν είναι Bullying. Αν ένα παιδί δώσει μια καρπαζιά σε έναν συμμαθητή του γιατί το θεωρεί αστείο, αυτό δεν είναι Bullying. Bullying είναι όταν αρνητικές πράξεις επαναλαμβάνονται και γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με σκοπό να προκληθεί πόνος και κυρίως εις βάρος σωματικά ή ψυχικά αδύναμων παιδιών.
Το bullying προφανώς και δεν αφορά μόνο το σχολείο ή μόνο τα παιδιά. Που αλλού εντοπίζεται;
Το Bullying υπάρχει παντού στην κοινωνία. Φυσικά υπάρχουν στα σχολεία τα οποία ως μικρογραφία της κοινωνίας αντανακλούν και αναπαράγουν φαινόμενα που εμφανίζονται σε αυτήν. Υπάρχει οπουδήποτε βρίσκονται πολλά παιδιά μαζί όπως σε εξωσχολικές δραστηριότητες και χόμπυ. Bullying γίνεται και στους ενήλικες κυρίως στον εργασιακό τους χώρο αλλά και στην προσωπική τους ζωή. Τα παιδιά «θύτες» όταν μεγαλώσουν πιθανόν να εξακολουθήσουν να έχουν αυτό τον ρόλο αν δεν υπάρχει η αντιμετώπιση στην παιδική ηλικία. Όσο πιο μεγάλη και πολυπολιτισμική είναι η κοινωνία τόσο συνήθως περισσότερο εκδηλώνεται το φαινόμενο. Μειονοτικές ομάδες γίνονται πιο συχνά δέκτες εκφοβισμού.
Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί, οι προπονητές κλπ ειναι πιστεύετε ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι να αντιλαμβάνονται το bullying και να παρεμβαίνουν;
Είναι πραγματικά μεγάλη η ανάγκη όλοι όσοι αλληλεπιδρούν με παιδιά να γνωρίζουν για το φαινόμενο αυτό. Να μπορούν να το αναγνωρίζουν, να το αντιμετωπίζουν και να εφαρμόζουν πρακτικές πρόληψης. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνουν ενημερωτικά προγράμματα, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, ενίσχυση σχολικών μονάδων με επιστήμονες ψυχικής υγείας κ.α. Σημαντικό είναι να γίνεται παράλληλη ενημέρωση και στους γονείς καθώς το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται όταν υπάρχει αμοιβαία συνεργασία και των δύο πάντα προς όφελος του παιδιού.
Οι γονείς ποια σημάδια πρέπει να προσέξουν ώστε να καταλάβουν εγκαίρως ότι το παιδί τους ειναι θύμα bullying;
Υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί πιθανόν να έχει πέσει θύμα εκφοβισμού εάν αυτά παρατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
*Αρνείται να πάει στο σχολείο και οι σχολικές επιδόσεις του χειροτερεύουν.
*Δεν θέλει να κάνει πράγματα και δραστηριότητες που μέχρι πρότινος του άρεσε να κάνει.
*Απομονώνεται στο δωμάτιό του, κλείνεται στον εαυτό του
*Φέρει σημάδια, μόλωπες ή εκδορές στο σώμα του
*Μειώνεται η αυτοπεποίθησή του, έχει αισθήματα κατωτερότητας και χαμηλή αυτόεκτίμηση
*Έχει ανεξήγητα ξεσπάσματα θυμού και κλάματος
*Έχει συχνούς πονοκεφάλους, κοιλιακά άλγη και ενούρηση
*Δεν έχει όρεξη για φαγητό
*Έχει διαταραχές στον ύπνο